Bombardement Treubstraat Rotterdam 1945 · beeld: Nederlands Fotomuseum

Ravage door afgezwaaid V-wapen in Rotterdam

"Het leek een mooie dag te worden. Plotseling leek of het ging hagelen met dat mooie weer. Het bleek grind te zijn wat van de daken viel."

De steentjes die deze Rotterdammer tegen zijn ramen hoorde tikken, waren weggeblazen bij de ontploffing van een afgedwaalde Duitse V1-bom, rond 07.15 uur een paar straten verderop ingeslagen op deze rustige zondagmorgen.

"Alles was wit van het stof, net alsof het had gesneeuwd", vertelt een andere ooggetuige. "Het was een vreselijk klap. Ik zag de grote schuifdeur die tussen de slaapkamer en de voorkamer zat uit de sponningen komen en zo op me afkomen", zegt een slachtoffer. "Door de enorme luchtdruk zag mijn vader zo mijn moeder over ons heenvliegen."

De bom verwoestte een dertigtal woningen op de hoek van de Treubstraat met de Kerdijkstraat. Onder de 34 doden en 48 gewonden zijn veel jonge kinderen.

De ravage is niet te omschrijven. Er was nog geen theelepeltje terug te vinden.

Ooggetuige

Een andere getuige zag twee personen die op hun matras op straat waren beland, dood. Tussen de puinhopen liggen meer verwrongen lichamen en zwaargewonden. "Je hoorde veel geschreeuw en gekerm."

Tussen de brokstukken van de ingestorte huizen is men op zoek naar de bewoners. Twee broertjes van 5 en 3 konden worden gered, hun ouders en vier andere kinderen uit het gezin kwamen om.

Bewoners proberen ook hun eigendommen uit het puin te vissen, al is er veel verloren gegaan. "De ravage is niet te omschrijven", zegt een van hen. "Er was nog geen theelepeltje terug te vinden."

"Je kon een bijzonder geluid horen", zegt een ander. "Het knisperende geluid van al die mensen die schuifelend door de glasscherven liepen."

De politie heeft het getroffen gebied afgezet om te voorkomen dat andere personen huisraad of voedsel plunderen of hout meenemen om te verstoken.

Vanuit Nederland worden dagelijks V1's en V2's naar Londen en het bevrijde Antwerpen geschoten door de Duitsers. Het gaat daarbij zo vaak fout, dat Nederland ook geregeld met explosies te maken krijgt. Ook in Rotterdam-Noord sloeg vandaag zo'n projectiel in.