De angst voor uniformen zit er bij slachtoffers goed in · Hollandse Hoogte

Oppassen voor 'pseudo's'

Oplichters hebben ontdekt dat een ferme klop op de deur of een geblaft bevel voldoende is om burgers te misleiden. Geregeld wordt er aangifte gedaan van diefstal door 'pseudo's', die zich uitgeven voor lid van de Sicherheitsdienst, de Landwacht of de Crisis Controle Dienst die zwarthandel tegengaat.

Deze maand nog werd in Rotterdam een 79-jarige koopman van een paar duizend beroofd door een persoon die zich uitgaf voor politierechercheur. Voor een onderzoek naar vals geld moest de man al zijn geld langsbrengen.

De koopman werd naar een kelder van het stadhuis geleid en daar neergeslagen. Een 34-jarige verdachte is aangehouden.

Afgetroggeld

Het geval staat niet op zichzelf. In Den Haag nam een 'Landwachter' een saxofoon 'in beslag', omdat het instrument te duur zou zijn. In die stad doorzochten ook nep-SD'ers huizen op zoek naar persoonsbewijzen of kostbaarheden, onder het mom van een razzia.

In Amsterdam gaven zogenaamde rijwielbewakers fietseigenaren een afhaalbewijs mee voordat ze ervandoor gingen. In Baarn werden zelfs hongertrekkers van hun voedsel beroofd door mannen die zeiden dat ze van de Crisis Controle Dienst waren.

In Amsterdam bleken vorig jaar zelfs twee ontslagen CCD-beambten op eigen houtje door te zijn gegaan. Ze troggelden onder meer vlees en geld af bij een illegale slachter, lieten zich 'omkopen' bij een clandestiene sigarenhandelaar en namen 18.000 gulden aan shag en sigaretten 'in beslag'.

Waarschijnlijk zijn er meer gedupeerden, maar niet iedereen zal het aandurven aangifte te doen.

Men zij gewaarschuwd!!

Trouw over het fenomeen

In het Dagblad voor Leiden worden enkele tips gegeven om niet in het bedrog te tuinen. "Men dient in gevallen van aanhouding, vordering, inbeslagname enz. legitimatie van de ambtenaar te eisen. In het bijzonder wordt de aandacht erop gevestigd dat inbeslagname uitsluitend tegen afgifte van een reçu gebeurt."

Aan die raad heeft men helaas niks als de bedriegers zich voordoen als leden van het verzet, zoals volgens Het Parool in Haarlem gebeurde. Onder de mannen die daar actief waren was een Nederlandse SS'er.

"Misbruik makend van de naam van de Knokploegen zijn er thans op vele plaatsen roverstroepen aan het werk", schrijft ook Trouw, over "een zogenaamde zuivering onder zwarthandelaren". De verzetskrant waarschuwt dat mensen die zich schuldig maken aan zwarthandel of prijsopdrijving niet overvallen zullen worden, maar een brandbom kunnen verwachten. "Men zij gewaarschuwd!!"

Ook in bevrijd gebied zijn nog altijd pseudo's actief. Nadat zogenaamde controleurs aardappelen bij boeren had geconfisqueerd waarschuwde de Limburgse Vereeniging ter Behartiging van den Nederlandschen Aardappelhandel ervoor dat de organisatie helemaal geen inspecteurs in dienst heeft.