De doorzeefde auto van Rauter · Hollandse Hoogte

SS-leider zwaargewond bij verzetsactie

Een van de belangrijkste en meeste gevreesde nazi's van ons land is vannacht bij een actie van het verzet zwaargewond geraakt. SS-leider Hanns Albin Rauter is ervan overtuigd dat het om een gerichte actie tegen hem ging, maar het verzet heeft een ander verhaal.

De auto van Rauter werd rond middernacht tussen Arnhem en Apeldoorn bij het buurtschap Woeste Hoeve tot stilstaan gedwongen door als SS'ers verklede verzetslieden, zogenaamd voor een controle. Rauter had meteen onraad geroken: dit soort aanhoudingen buiten de bebouwde kom had hij 's nachts verboden omdat het verzet er vaak misbruik van maakte.

"Ik dacht dus onmiddellijk te doen te hebben met een overval van de verzetsbeweging en waarschuwde mijn adjudant", aldus de gewonde SS'er. "De chauffeur gaf ik opdracht vol gas te geven en door te rijden."

Was ist denn los, Mensch? Wissen Sie denn nicht wie wir sind?!

Rauter tegen de mannen die hem staande hielden

De chauffeur volgde het bevel echter niet op en stopte. Rauter vroeg de mannen die op hem af kwamen lopen meteen om het wachtwoord en beet hen toe: "Was ist denn los, Mensch? Wissen Sie denn nicht wie wir sind?!" Daarop openden de mannen het vuur.

De BMW van Rauter werd doorzeefd met 234 kogels. De chauffeur en Rauters adjudant werden onmiddellijk gedood. Zelf werd de SS-leider geraakt in zijn hand, kaak en borstkas. "Het was alsof er een scherp mes door mijn lichaam werd gestoken."

Rauter hield zich dood toen het schieten gestopt was. Hij hoorde een man zeggen "Hij is dood", waarna de aanvallers afdropen. Het zou nog tot uren duren voordat de zwaargewonde generaal zou worden gevonden.

De zwaargewonde Rauter · NIOD/Beeldbank WO2

In de nabijgelegen Woeste Hoeve was Christina Aartsen wakker geworden van het lawaai. "Opeens mitrailleurvuur, toen was het doodstil. We gingen rechtop in bed zitten. Opnieuw mitrailleurvuur, toen bleef het stil. Ik schoof het raam op, stak mijn hoofd naar buiten, maar hoorde niets meer."

Toen ze uit het raam keek zag ze iets verderop een auto staan met de lichten nog aan. Ze kon schimmen van mensen voor de lampen zien lopen. "Mijn zuster zei: 'Het zal wel niets bijzonders zijn, ze lopen allemaal gewoon door'."

Dronken

Pas toen het al ochtend werd kon Rauter de aandacht trekken van passerende militairen. "Ik brulde zo hard als ik kon naar hen. Toen er een op mij af kwam, dacht hij eerst dat ik dronken was, omdat ik alleen kon lallen. Maar toen zag hij wat er gebeurd was."

Rauter werd snel naar het ziekenhuis in Apeldoorn gebracht, waar hij een bloedtransfusie van 2 liter moest krijgen. Ondanks de zware verwondingen werd Rauter ook meteen gehoord over de schietpartij. Aan de hand van een foto kon hij de leider van een verzetsgroep identificeren, Geert Gosens.

Vergissing

Hoewel er nu een grote Duitse klopjacht op hem zal worden geopend, bezweert Gosens dat het niet om een aanlag op Rauter zelf ging. Zijn verzetsgroep probeerde alleen een vrachtwagen buit te maken.

Het verzet had namelijk een tip gekregen dat er binnenkort een grote partij vlees voor de Duitse Weermacht opgehaald zou worden in Epe. Als de Groep-Gosens een vrachtwagen in handen kon krijgen, zouden zij zich kunnen uitgeven voor het transport dat het vlees moest afhalen.

Zijn mannen hadden de BMW van Rauter laten stoppen, omdat ze door het geluid van de zware motor meenden dat het om een vrachtwagen ging, legt Gosens uit. Pas toen ze de volgende ochtend alle commotie merkten, beseften ze wie ze onder vuur hadden genomen.