Zelfs de nazi's hebben het over Nijmeegse hamburgers
De grootste hamburgertent van Europa is populair bij militairen in Nijmegen. De burgers zijn niet alleen appetijtelijker dan de eenvoudige veldrantsoenen, ze brengen ook een stukje van thuis naar het front.
Het hamburgerrestaurant was een idee van de Canadese majoor Gerald Levenston. Hij wilde het moreel van zijn mannen in Nederland opkrikken.
"Er werd niet zo veel aan het moreel gedaan. De Britten hadden hun thee en broodjes met rozijnen, maar die waren niet populair bij ons. Dus hadden we iets anders nodig."
Hamburgerkoning
Levenston liet zes halfronde 'nissenhutten' van het leger tegen elkaar zetten, met in het midden een metershoge toren als ingang. Achter de balie van 25 meter staat binnen 30 man personeel, onder wie twaalf koks.
Aan tafels en banken kunnen de klanten hun gratis maaltijden opeten. Niet alleen hamburgers, maar ook bonen, broodjes, koffie, donuts, taart en zelfs 'a spot of tea' voor wie die gewoonte in Engeland heeft opgepikt.
Toen de Blue Diamond (genoemd naar het embleem van de Canadezen) half januari openging, werden er op de eerste dag in 4,5 uur 4000 hamburgers geserveerd. De volgende dag was dat aantal zelfs verdubbeld.
"De mannen zijn er dol op, ze lopen de deur plat", zegt Levenston, die inmiddels de bijnaam Hamburgerkoning heeft.
De opening van het restaurant haalde zelfs het Canadese nieuws:
Om zijn restaurant te beginnen heeft Levenston apparatuur en serviesgoed uit België laten overkomen. Om genoeg voedselvoorraden te krijgen, moest hij een trucje uithalen.
"We hadden niet voldoende proviand, maar toen stelde iemand voor om de slachtofferlijsten een dag te laat in te leveren. Daardoor kregen we nog de rantsoenen voor de doden en gewonden."
De list kwam Levenston op een bezoekje aan zijn bevelhebber te staan. Hij kwam er goed mee weg omdat de generaal inzag hoe succesvol het etablissement was.
De faam van de Blue Diamond is inmiddels zo wijdverspreid dat Levenston tot zijn grote plezier het restaurant voorbij hoorde komen in Engelstalige propaganda-uitzendingen van de Duitsers.
"Mijn hamburgertentje kreeg een eervolle vermelding van 'Mary uit Arnhem', de beruchte nazi-presentatrice die uitzendt voor ons 'bezettingsleger'. Ze zei: 'Terwijl de Russen hun bloed geven aan het oostfront en de Amerikanen, Fransen en Belgen vechten in het westen, kauwen de Canadezen in Holland op hamburgers'."
"Wat een publiciteit", lacht Levenston. "Ik denk dat die arme Mary ook watertandt bij de gedachte aan Levenstons extra sappige hamburgers."