Surinaams bauxiet liet geallieerden vliegen, nu sluiten de mijnen
De Surinaamse bauxietmijnen gaan dicht. De waarnemend gouverneur van de kolonie heeft bekendgemaakt dat de VS genoeg voorraden heeft om het einde van de oorlog te halen. Daarom valt de export stil en verliezen 700 mensen hun baan.
Alhoewel onze kolonie Suriname niet is aangevallen en niet gebukt gaat onder bezetting, levert dit deel van Nederland overzee al jarenlang wel degelijk een onmisbare bijdrage aan de geallieerde strijd. Suriname vecht niet met wapens, maar met grondstoffen.
De Surinaamse bodem is rijk aan bauxiet, de belangrijkste grondstof voor aluminium waar vliegtuigen van gemaakt worden. Maar liefst 75 procent van het totale gewicht van een vliegtuig bestaat uit aluminium. En dus zijn de Surinaamse bodemschatten van onmisbare waarde voor de geallieerde oorlogsinspanningen.
Zonder bauxiet geen aluminium. Zonder aluminium geen vleugels. En zonder vleugels geen defensie.
Maar liefst 2000 Amerikaanse militairen zijn al in 1942 naar Suriname gestuurd om het bauxiet uit handen van de Duitsers te houden. Samen met Braziliaanse, Britse en Nederlandse militairen beschermen zij de open bauxietmijnen.
In een voorlichtingsfilm van het Amerikaanse leger wordt duidelijk dat het belang van de bodemrijkdom in de west voor de oorlogsinspanningen niet te overschatten is.
Ook veel Surinamers hebben hun bijdrage geleverd. Zo heeft de bauxietwinning een positief effect op de economie van Suriname. Het land kampte tot voor kort met massale werkeloosheid en de economische situatie van veel inwoners was slecht. De oude plantages leverden weinig meer op en veel mensen waren werkeloos en arm.
De bauxietwinning heeft veel banen opgeleverd. Van het platteland zijn veel Surinamers naar de hoofdstad gekomen om voor de Amerikanen te werken. Voor de geïntensiveerde bauxietwinning zijn nieuwe wegen aangelegd, defensiewerken gebouwd en het vliegveld Zanderij is uitgebreid. Voor het eerst was ook de begroting van de kolonie sluitend.
Maar nu hebben de mijnen lang genoeg hun werk gedaan. De grondstof is gewonnen, de bewerking vindt elders plaats. Alhoewel het delven nu stopt, gaat de bijdrage van Suriname dus door. Het land heeft de geallieerden vleugels gegeven waarmee de vijand kan worden verslagen.