Verlaten Gennep bevrijd, opmars gaat moeizaam
Geen vrolijke meisjes op tanks, geen zwaaiende mensen langs de kant van de weg. Het Noord-Limburgse stadje Gennep is bevrijd. Maar er woont niemand meer.
Alle bewoners zijn maanden geleden door de Duitsers geëvacueerd. Zij zouden naar Noord-Nederland overgebracht zijn. De Duitsers wilden met het oog op eventuele gevechten geen last hebben van de bevolking.
Zelfs sneden de Duitsers de matrassen open om te zien of er iets van waarde in verborgen was
Verlaten of niet, het kostte de geallieerden dagen om Gennep in te nemen. Het stadje moest worden veroverd omdat het op de weg naar het Duitse Goch ligt. Van daaruit willen de geallieerden verder doorstoten naar het hart van Duitsland.
De geallieerden zijn bezig met een groot offensief in Duitsland, Operatie Veritable. Vanuit de regio Nijmegen zijn 50.000 militairen het Reichswald ingetrokken. Ook vanuit Limburg vallen de geallieerden Duitsland aan.
De inwoners van Gennep kunnen voorlopig nog niet terug komen. Het gebied rond het stadje blijft voorlopig gesloten voor burgers. Oorlogscorrespondent A. van Beers van persbureau Anep-Aneta schrijft dat de inwoners geen hoge verwachtingen moeten koesteren over hun achtergelaten bezittingen.
"Zodra zij met enkele dingen in hun koffers gepakt de plaats hadden verlaten, begonnen de Duitsers met hun jacht op alles wat voor hen waarde had. Ik heb de resultaten van deze Duitse sport gezien. Kleerkasten, kisten en commodes waren opengebroken. Zelfs sneden de Duitsers de matrassen open om te zien of er iets van waarde in verborgen was."
Gennep ligt aan de Maas en de afgelopen maanden was die rivier de grens tussen de strijdende partijen. Nu Gennep bevrijd is, wordt er alweer hard gewerkt om een tijdelijke baileybrug over de Maas te leggen. De oude brug was in het najaar van 1944 opgeblazen door de Duitsers.