Mitchells botsen tijdens vlucht: 7 doden
Bij een vliegtuigongeluk in België zijn zes Nederlanders en een Brit omgekomen. Hun Mitchell-bommenwerpers botsten tijdens het opstijgen in formatie, waardoor twee toestellen neerstortten. Twee inzittenden wisten de ramp te overleven.
De vliegtuigen waren met vier andere toestellen vanaf een vliegveld bij Tienen onderweg om de Duitse plaats Geldern te bombarderen. Het ging na 20 minuten mis toen de vliegtuigen door een wolkenbank vlogen: op 6000 voet zag gezagvoerder Maas zijn voorligger ineens veel dichterbij komen.
"De stuurstok werd me uit mijn handen gerukt en ik voelde een ontzaglijke schok", zegt hij over het moment van de botsing. "De vleugel aan stuurboord was afgebroken."
1 op een miljoen
Maas zag hoe zijn navigator door het noodluik wist te ontsnappen met zijn parachute, maar doordat het vliegtuig in een draai was terechtgekomen, werden de andere inzittenden tegen de buitenwand van het toestel gedrukt en konden ze niet wegkomen.
Het lukte hem zelf ternauwernood zich te bevrijden: "Ik was er tot mijn middel uitgekropen, greep het windscherm met beide handen vast en voelde toen dat mijn rechtervoet ergens vastzat. Als een laatste redmiddel trok ik het koord van de valscherm open en daarmee geraakte ik los van het vliegtuig, dat naar beneden viel."
Even leek het er nog op dat Maas in hoogspanningskabels of zelfs het brandende wrak van zijn eigen vliegtuig zou landen, maar uiteindelijk kwam hij veilig op de grond. Hij noemt zijn redding een kans van 1 op een miljoen.
Dorp gemist
Door de kracht van de explosies sneuvelden in Tienen veel ruiten en raakten enkele gebouwen beschadigd. Er zijn meerdere getuigen die melden dat de piloot van het andere vliegtuig er alles aan deed om te voorkomen dat het vliegtuig op het plaatsje zou neerstorten. Geen van de inzittenden in dit toestel overleefde de crash.
De neergestorte vliegtuigen maakten onderdeel uit van het 320ste squadron van de RAF, een eenheid die voornamelijk uit Nederlanders bestaat. Het 320ste werd in juni 1940 opgericht als eerste buitenlandse squadron van de Britse luchtmacht.
Het vloog aanvankelijk patrouilles boven de Noordzee, maar valt sinds D-day ook lanceerinrichtingen van V-wapens aan en biedt luchtsteun bij de geallieerde opmars. Vorig jaar vloog het squadron 2200 missies waarbij 4000 ton aan bommen werd afgeworpen.