Aanval op het Reichswald · NIOD

Tienduizenden militairen vallen vanuit Nijmegen Duitsland binnen

De langverwachte aanval vanuit Nijmegen is begonnen. De geallieerden zijn vanochtend vroeg Duitsland in getrokken. De verwachting is dat de troepen via het Reichswald - een bosgebied net over de grens - dieper Duitsland in gaan, voorbij de Rijn.

De aanval begon gisteravond met hevige bombardementen op Duitse steden als Kleef en Goch. Vanochtend vroeg barstte er een urenlang durend artilleriebombardement op het Reichswald los.

Slag om het Reichswald · nos

Wim Binnendijk hoort in Nijmegen de vliegtuigen over komen "De tommy's kwamen zo laag over, dat horen en zien verging. Temeer, daar de jagers laag rond cirkelden. Alles ging op Duitsland aan en daar ontstonden reusachtige branden."

In de ochtend hoort hij het enorme artilleriebombardement op het Reichswald. "Aan een stuk door ratelden, donderden en knetterden de salvo's. Soms was het net of er een donderslag in je kamer losbarstte. Wij hebben urenlang liggen schudden in bed."

Binnendijk ziet ook heel veel militairen door de straten rijden. Op weg naar het front.

Start Rijnlandoffensief

Nu is dus ook duidelijk geworden waarvoor de troepen die de afgelopen maanden in Nijmegen waren ondergebracht, worden ingezet. Een aanval op Duitsland. En niet voor een nieuwe aanval op Arnhem, zoals ook wel werd gedacht.

De afgelopen maanden is in en rondom Nijmegen een enorme Canadese en Britse troepenmacht opgebouwd. Een half miljoen militairen met hun voertuigen, brandstof en munitie zaten in het gebied. Nijmegen kreunde onder die overmacht. Overal in de stad waren soldaten, overal stonden jeeps of vrachtwagens.

"Ik kon geen doperwt uit mijn vliegtuig werpen of ik raakte een militair vliegtuig van ons", zei een Britse generaal pas.

Op veel plaatsen in de stad leken de straten wel twee keer zo breed omdat stoepen en tuinen vol stonden met voertuigen. De trucks stonden soms zo dicht op elkaar dat mensen de weg overstaken door over een motorkap te klimmen. Of over de stoelen in de cabine.

Geallieerden trekken Duitsland binnen · NIOD

De Britten en Canadezen wisten niet waarom ze in Nijmegen waren en waarvoor ze zouden worden ingezet.

Nu zijn de meesten aan het front. Over hoe de opmars loopt en hoever de geallieerden nu zijn, is weinig bekend. De Duitse tegenstand zou groter zijn dan waar rekening mee was gehouden.

Ook het gebied zelf valt wat tegen. Verwacht was dat de ondergrond door de vorst hard zou zijn waardoor de voertuigen makkelijk zouden kunnen rijden. Net nu is de dooi ingetreden en de grond is zacht. Voertuigen blijven al in de modder steken, en het is ook nog eens gaan regenen.

Reichswald · NIOD