De ravage na het bombardement · Beeldarchief Gilde Deventer

Doden en ravage door geallieerde bommen op Deventer

Veel slachtoffers en schade door een geallieerd bombardement op Deventer. Het doelwit van de aanval werd volledig gemist.

De twee aanvallen van de geallieerden moesten de bruggen over de IJssel bij de stad vernietigen. Die zijn cruciaal voor de aanvoer van Duitse versterkingen, waaronder de beruchte V-wapens die vanuit Nederland worden gelanceerd.

Omdat de vliegtuigen vanwege het Duitse luchtafweergeschut op grote hoogte moesten vliegen werden in plaats van de bruggen grote delen van de binnenstad geraakt. Veel huizen werden weggevaagd, zo'n zestig mensen kwamen om.

Schade na het bombardement · Nationaal Archief

Er vielen veel slachtoffers toen een bejaardenhuis in het centrum werd verwoest. Een ander gebouw dat grote schade opliep was de monumentale Waag uit 1531.

Het imposante bordes van dat pand bleef grotendeels gespaard doordat het al aan het begin van de oorlog was bekist: granaatscherven bleven steken in de zandlaag van 80 centimeter die het kunstige beeldhouwwerk beschermt.

Boeken gered

Ook de plaatselijke bibliotheek kreeg een voltreffer. Tot grote schrik van de medewerkers kwamen daarmee honderden door de Duitsers verboden boeken die ze op zolder hadden verstopt bloot te liggen. In alle haast wordt de illegale literatuur naar elders overgebracht.

Sinds de bevrijding van Nederland vijf maanden geleden begon zijn de IJsselbruggen al veertien keer doelwit geweest van geallieerde acties, zonder enig resultaat. Een wrange grap in Deventer is tegenwoordig dan ook dat de veiligste plek om te schuilen tijdens luchtalarm onder de bruggen is.