180 doden bij bombardement op overvol Montfort
Twee dagen van geallieerde bombardementen hebben in het Limburgse dorp Montfort meer dan 180 burgers het leven gekost. Pas vandaag kunnen alle doden geborgen worden, na dagen van hevige frontgevechten tussen Duitse troepen en het Britse leger.
Het dorp zelf is grotendeels verwoest. Niet alleen de inwoners van Montfort blijven ontredderd achter, ook de vele duizenden evacués die in het veilig geachte dorp hun toevlucht hadden gezocht.
De burgers leven al weken in kelders en zelfgemaakte schuilplekken in de tuin. In de afgelopen maanden stroomde het dorp vol met evacués uit de wijde omgeving, die op last van de Duitsers hun eigen huizen moesten verlaten. Naar schatting zijn er tussen de 4000 en 7000 burgers bijgekomen naast de 1700 inwoners in het dorp. De overvolle schuilkelders bleken niet allemaal bestand tegen de luchtaanvallen door de geallieerde jachtbommenwerpers.
"Acht vliegtuigen achter elkaar", vertelt Wiel Creemers uit Montfort. "Je ziet die bommen eruit vallen, je ziet die huizen en die mensen, dat vee, je ziet alles de lucht in vliegen. Dat was verschrikkelijk, de mensen lagen gewoon op straat, hier lag een arm, daar lag een been, daar lag een hoofd. Bij de familie Niessen was een bom midden in de kelder gevallen, daar zaten 53 mensen in."
Geen vergissing
Het wegenkruispunt bij Montfort is van strategisch belang, omdat er zwaar Duits materieel overheen kan om bij de grens te komen. In en om het dorp was een groot aantal Duitsers gelegerd.
Met aanhoudende artilleriebeschietingen probeerde de Britse infanterie Montfort in handen te krijgen. Daarnaast kregen de Britten luchtsteun van Canadese bommenwerpers. Die wierpen op 21 en 22 januari vele tientallen bommen af boven het dorp.
Het is onduidelijk of de Britse legerleiding wist dat er zoveel burgers in het dorp waren. Er gaan geruchten over verkeerd begrepen inlichtingen. Zo zou de verdediging door Duitse eenheden 'Fallschirmjäger' zijn aangezien voor SS'ers en aantallen evacués verward zijn met aantallen Duitse soldaten.
Of die geruchten kloppen of niet, het bombardement lijkt geen vergissing. De Britten voerden doelgerichte aanvallen uit op de verbindingslijnen van de Duitsers.
Trieste balans
Gisteren wisten de geallieerde troepen het dorp straat voor straat op de Duitsers te veroveren. Vandaag maken ze de trieste balans op. Een Britse filmploeg heeft dat vastgelegd: puin en bomkraters waar eerst huizen stonden, ingestorte schuilkelders waar tientallen mensen stikten.
De gewonden worden vandaag naar het ziekenhuis in Sittard gebracht. Het bergen van de doden gaat een aantal dagen in beslag nemen.
"Het werd ongewoon stil buiten", vertelt Piet Wolters. "Ineens kwam er een Engelsman de schuilkelder in. Ze namen alle mannen mee, maar de vrouwen en wij kinderen moesten nog in de kelder blijven. Het leek een eeuwigheid te duren voor ze terug waren. Ze vertelden dat ze thee en sigaretten hadden gekregen. Maar zachtjes ook dat ze hadden moeten helpen bij het ruimen van het puin en het bergen van de vele lijken."
Van vreugde om de bevrijding is in Montfort geen sprake. In sommige kelders zijn hele gezinnen in één keer omgekomen. Zoals een gezin van vijftien personen uit het Susteren. De doden zullen in eerste instantie begraven worden in een massagraf op het rooms-katholieke kerkhof in Montfort.
Bron ooggetuigen:
-https://www.youtube.com/watch?v=s_25oXfy5Go
- NOS Herdenking 75 jaar bevrijding Limburg