25-ponderkanon van de Canadezen · Vrijheidsmuseum Groesbeek

Het laatste nieuws per granaat

Canadese militairen spelen bij Nijmegen even voor krantenjongen: met granaathulzen worden nieuwspamfletten op de vijand afgeschoten. "Als de mof wakker wordt, kan hij het echte oorlogsnieuws lezen, ongecensureerd door de Gestapo."

Per huls (leeggehaalde rookbommen van 25 pond) worden 200 exemplaren van Die Lage (De Situatie) over de frontlijn geschoten. In het Duits wordt bericht over de geallieerde opmars aan het west- en oostfront, compleet met begeleidend kaartje op de voorkant.

Zo wordt de propaganda Duitsland in geslingerd

Deze week valt er bijvoorbeeld te lezen dat het Ardennenoffensief na een maand is stukgelopen: "Overal zijn de Duitse troepen in het defensief". Het steunoffensief Nordwind in Noord-Frankrijk is bovendien tegengehouden, en bij Aken blijven de geallieerden gewoon in de aanval.

Hoewel het materiaal onomwonden bedoeld is om het moreel van de Duitsers te breken, wordt er niet gelogen in de bulletins: in deze fase van de oorlog is de waarheid het beste propagandamateriaal voor de geallieerden.

De krantjes worden goed gelezen: krijgsgevangen Duitse militairen klaagden dat er niet genoeg werden afgeschoten, omdat het vaak het enige nieuws is dat ze te horen krijgen.

Oproep tot capitulatie

Naast de oorlogsberichten wordt er ook propaganda afgeschoten, zoals pamfletten waarmee Duitsers tot capitulatie moeten worden verleid: "U staat niet tegenover moordlustige barbaren maar tegenover militairen die uw leven zullen sparen als dat mogelijk is: verzekert de tekst in het Duits. "Krijgsgevangen worden fatsoenlijk en eerlijk behandeld, zoals een soldaat die dapper gevochten heeft toekomt."

"Met moed alleen red je het niet tegen tanks, artillerie en vliegtuigen."