In een gaarkeuken in Rotterdam worden suikerbieten schoongemaakt, om vervolgens in de pan te belanden. · NIOD

Suikerbiet: ‘Niet lekker, maar we moeten toch wat eten’

Bij gebrek aan beter is de suikerbiet een prima voedingsmiddel, tipt de Keuringsdienst van Waren, naar aanleiding van de vele vragen die hierover binnenkwamen.

Ook de Voedingsraad is van mening dat suikerbieten een goede vervanging zijn van aardappelen, mits men er slim gebruik van maakt. "De enkele huisvrouw, die over suikerbieten mocht beschikken, raden wij aan deze niet alleen voor de bereiding van stroop te gebruiken", schrijft De Telegraaf. "De voedende bestanddelen van de suikerbiet worden dan niet ten volle benut."

Het advies klinkt: gebruik de bieten in maaltijden als vervanging van aardappelen, door ze te koken, en verwerk vervolgens het kooknat tot stroop.

Zie hier hoe suikerbieten bereid worden:

Suikerbieten eten

De Voedingsraad geeft inspiratie voor maaltijden. Zo wordt er verteld hoe je een nasi goreng maakt met suikerbietenpulp, het snijdsel waaraan de suiker is onttrokken.

"In de koekenpan de goed uitgelekte bietenpulp en de fijngesneden uien doen. Met olie onder nu en dan roeren lichtbruin bakken. Naar smaak zout en sambal, enige fijn gesneden Spaanse pepers of paprikapoeder toevoegen."

Pannenkoeken

Een ander recept: pannenkoeken van suikerbietenpulp. Rita van Gestel uit Wassenaar heeft de proef op de som genomen. "Op de noodkachel gaat het bakken ontzettend langzaam, één pannenkoek per kwartier", vertelt ze.

"Echt iets voor deze oorlog: pannenkoeken van pulp bakken op een kachel bij een surrogaatwaxinelichtje, dat niet eens genoeg licht geeft om in de pan te kunnen kijken".

Hoe het resultaat smaakte? "Niet echt lekker. Je proefde de bittere pulpsmaak erbovenuit, maar we moeten toch wat eten."

Er zitten steeds grote stukken door, bah!

Rita van Gestel

Ook bij de gaarkeukens heeft de suikerbiet zijn entree gemaakt. Hier worden ze vaak verwerkt in stamppotten, samen met tulpenbollen. "Niet erg lekker", zegt Van Gestel ook hierover.

"Er zitten stukken tulpenbol in die nogal weeïg zoet en tegelijkertijd wrang smaken en de pulp van de suikerbieten is nogal hard en taai. Er zitten steeds grote stukken door, bah!"

Vanwege hun hardheid werden suikerbieten voorheen nooit als voedingsmiddel gebruikt. In verband met de voedselschaarste wordt dat nu wel gedaan.