Margriet met haar zussen · Hollandse Hoogte

Vlag uit voor jarige prinses Margriet (2)

Prinses Margriet wordt vandaag twee jaar. De verjaardag van de jongste dochter van kroonprinses Juliana is in bevrijd Nederland de eerste Oranje-feestdag die weer openlijk gevierd kan worden. Op veel plekken gaat daarom de vlag uit.

Van Maastricht tot Breda en verder is opgeroepen de Nederlandse driekleur met oranje wimpel te laten wapperen. Zelfs in het verwoeste Nijmegen, nog altijd frontstad, probeert men de dagelijkse ellende even te vergeten.

"Het offer dat Nijmegen bij de bevrijding heeft moeten brengen was er de oorzaak van dat toen elk vreugdebetoon door het uitsteken van de vlag achterwege bleef", schrijft een plaatselijke krant. "Nu staan de zaken anders: het uitsteken van de vlag is een symbool van verbondenheid met en liefde tot het vorstenhuis."

In Eindhoven konden bioscoopgangers een filmopname van de drie prinsesjes zien, waarop ze roeien, zwemmen en touwtje springen. Op rondreis door Limburg en Brabant werd prins Bernhard door het publiek toegejuicht. Ook kreeg hij cadeautjes mee voor de prinses.

'Verwarmde harten'

In bezet Nederland kan er alleen heimelijk aandacht worden besteed aan het feest. "Het Nederlandse volk viert in een vertrapt en geterroriseerd land uw tweede verjaardag, maar in honger, kou en donkerte worden alle harten verwarmd."

Verzetskrant Vrij Nederland herinnert eraan dat de peuter tot nu toe alleen Canada gezien heeft. "Nog steeds is zij in ballingschap en heeft haar vaderland nog nooit betreden. Maar deze tijd zal niet ver meer weg zijn!"

Onder de kop "Wat we twee jaar geleden niet mochten weten!" haalt Ons Volk de berichtgeving over de geboorte van de prinses nog even in. De krant herinnert eraan dat de ziekenhuiskamer waarin ze geboren werd tijdelijk extraterritoriaal was verklaard, om te voorkomen dat een potentiële Nederlandse troonopvolger de Canadese nationaliteit zou krijgen.

Ook vermeldt de krant het geboortegewicht (zeven pond) en de peters en meters, zoals de Britse koningin-moeder Mary, president Roosevelt, een anonieme weduwe van een gevallen Nederlandse strijder en de manschappen van de Nederlandse koopvaardijvloot.