Duitse militairen geven zich over · Hollandse Hoogte

Schoorvoetend erkent Berlijn nederlaag Ardennen

Hoewel de pers gecensureerd wordt door de Duitsers en veel berichten ronduit propagandamateriaal zijn, is door exegese en een blik in de atlas toch de strijd in de Ardennen te volgen. En het valt niet te ontkennen dat de geallieerden inmiddels weer aan de winnende hand zijn.

Zo valt op dat het Weermachtbericht, waarmee de Duitsers dagelijks het verloop van de strijd schetsen, voor het eerst in weken niet opent met deze Operatie Wacht am Rhein. Het Oostfront is de opening, nu de Russen deze week daar hun winteroffensief zijn begonnen.

Halverwege december kwamen er nog ronkende oorlogstijdingen uit het hoofdkwartier van de Führer. "In de winterslag in het westen zetten onze troepen gisteren over het gehele front de aanval voort", jubelde het bericht van 19 december, drie dagen na het begin van de slag. Eerder was al gemeld dat Amerikaanse stellingen in een stormloop onder de voet waren gelopen.

Eerder waren de Duitse propagandafilms nog vol enthousiast:

Ardennenoffensief door Duitse ogen

Naarmate de opmars verzandde en later zelfs teruggedrongen werd, werd de toon terughoudender. "Heen en weer golvende gevechten" werden gevolgd door "harde doch succesvolle afweergevechten" tot men uiteindelijk genoegen moest nemen met "elke terreinwinst werd de vijand ontzegd".

De plaatsnamen die worden genoemd zijn ook veelzeggend. St. Hubert werd strategisch prijsgegeven, opgedrongen vijanden werden bij La Roche afgeslagen, een doorbraak bij Houffalize kon worden voorkomen. Wie de moeite neemt de genoemde plaatsen op te zoeken op een landkaart van België, ziet dat de strijd zich steeds meer naar het oosten verplaatst.

De Duitsers worden teruggedrongen · NOS

Van een serieuze opmars naar de haven van Antwerpen, ravitailleringsplaats Luik of zelfs maar een bruggenhoofd over de Maas is allang geen sprake meer. "Als gevolg van onze slagen is de kracht van de vijandelijke aanvallen in de Ardennen verminderd", luidde het slechts op 13 januari.

Diezelfde dag maakte het Weermachtbericht voor het eerst melding van de hernieuwde Russische aanvallen. "Aan het Weichselfront is het langverwachte winteroffensief der bolsjewisten begonnen", luidde het quasi-onbekommerd uit Berlijn. "Verbitterde gevechten zijn ontbrand."