De Westendam aan de kade · Collectie Maritiem Museum Rotterdam

Verzet voorkomt blokkade haven Rotterdam

Explosies in de haven van Rotterdam maakten vanmorgen vroeg een eind aan Duitse plannen om de Nieuwe Waterweg te blokkeren. Het schip dat de bezetter daarvoor wilde laten afzinken, is bij de kade tot zinken gebracht door het verzet.

"We wisten met een beetje geluk ongemerkt het richtlicht van de Duitsers te passeren. Op de rivier stond een ruwe golfslag en het was bar koud", vertelt verzetslid Henk Huisman. "Ondanks dit ongemak kwamen we in de Merwedehaven langszij de Westerdam. Onder het oog van de bewaking wisten we kleefmijnen te plaatsen."

Het 160 meter lange cruiseschip van de Holland Amerika Lijn was door de Duitsers in beslag genomen om de aanvoerroute naar de Rotterdamse haven te kunnen blokkeren. Gevuld met zand, grind en cement lag het te wachten op het moment dat het in de vaargeul zou worden gemanoeuvreerd.

Kleefmijnen

De Britse Admiraliteit droeg de Knokploeg Rotterdam-Zuid op dat te voorkomen en leverde explosieven om dat mogelijk te maken. Na eerdere mislukte pogingen was de Knokploeg nu succesvol. Door met kano's over te steken vanaf het dorp Heijplaat kon men ongezien kleefmijnen plaatsen.

"Deze tijdbommen, ze heten eigenlijk Limpets, lieten we aan een touwtje onder water zakken en brachten ze dan voorzichtig naar de scheepshuid toe. Een doffe, sterk gedempte klap betekende, dat ze aan de romp vastzaten."

De verzetsgroep kon onderkoeld maar veilig terug komen naar het verzamelpunt. Daar kregen ze te horen dat er nog een ander doelwit was: de Titan. Met die drijvende bok zouden de Duitsers groot materieel naar eigen havens laten overbrengen.

Ter plekke werd besloten ook de Titan onklaar te maken. Om ongemerkt door de Duitse bewakers de bommen te plaatsen, slopen de de KP'ers op kousenvoeten door de RDM-werf. De pistolen die ze bij zich hadden hoefden niet gebruikt te worden. Bij de actie werden ook op een derde schip bommen geplaatst, een lichter.

Een reeks explosies deze morgen verraadde het succes. Eerst verdween de lichter onder water, daarna explodeerden de drie ladingen aan boord van de Westerdam. "De 'deur' van de Nieuwe Waterweg zat muurvast en onbruikbaar aan de grond." Tot slot verdween de Titan in de golven.