Gevangenen worden per trein afgevoerd naar Duitsland · Spaarnestad Photo

Harlingse verzetsstrijders op transport naar Neuengamme

Dertien Harlingse verzetsstrijders zijn vandaag op last van de SD op transport gezet naar Duitsland. Ze worden tewerkgesteld in Konzentrationslager Neuengamme, nabij Hamburg.

De personen werden eerder deze maand door de Duitse grenspatrouille gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring in Leeuwarden. De mannen maken deel uit van een transport met in totaal 110 mannen, behorend tot verschillende verzetsgroepen in Friesland, Groningen en Drenthe.

Of de veroordeelden al in Neuengamme zijn gearriveerd, is niet duidelijk. Een transport kan meerdere dagen duren. De passagiers mogen de wagons gedurende de reis vaak niet verlaten en krijgen geen eten of drinken.

Verraad

Een van de Harlingers op het transport, Ypko Faber, is op 9 januari gearresteerd. Zijn pleegdochter liep een dag eerder weg van huis, na een woordenwisseling met haar vader over haar bijbaantje bij de Weermacht. Bovendien zou ze een verhouding hebben met een Duitse onderofficier.

De pleegdochter werd opgevangen door de Duitse grenspolitie, aan wie ze vermoedelijk gevoelige informatie heeft doorgespeeld over haar pleegvader. Faber zou onder andere illegale bladen verspreiden en bonkaarten aan onderduikers verschaffen.