Bruinisse in puin door geallieerd bombardement

Een bombardement van de geallieerden heeft in het Zeeuwse Bruinisse enorme schade aangericht. Tientallen huizen en gebouwen, zoals kerken en winkels, zijn beschadigd of geheel verwoest. De geallieerden probeerden met dit bombardement de Duitsers te verdrijven.

Bruinisse is door zijn ligging een punt van strategisch belang. Door de samenvloeiing van vaarwateren zoals de Oosterschelde, en de vele havens is het een gewilde plaats voor de oorlogvoerenden.

Vorig jaar in februari werd Schouwen-Duiveland, het Zeeuwse eiland waar Bruinisse ligt, door de Duitsers onder water gezet. Hiermee probeerden ze te voorkomen dat de geallieerden een landing konden maken in het gebied. Vrijwel de gehele bevolking van de regio is destijds geƫvacueerd naar omliggende gebieden, waardoor de bombardementen vermoedelijk weinig tot geen slachtoffers heeft veroorzaakt.

Slag om de Schelde

De provincie Zeeland kreeg afgelopen jaar veel te maken met oorlogsgeweld. Van september tot november woedde in andere gebieden de Slag om de Schelde. Bij deze militaire operatie werd de provincie al grotendeels bevrijd.

Het noordelijk gelegen Schouwen-Duiveland bleef nog in handen van de Duitsers. Wel werd vanaf Sint-Philipsland door de geallieerden regelmatig geschoten op de havens van Zijpe en Bruinisse.

Daarnaast werden de landingsmogelijkheden onderzocht en keerden de geallieerde militairen terug met een aantal Duitse krijgsgevangenen.