Verzet pleegt aanslag tegen arbeidsinzet
De knokploeg, de Raad van verzet en de Ordedienst hebben vanavond een aanslag gepleegd op negen Duitsgezinde medewerkers van het Gewestelijk Arbeidsbureau in Amsterdam. Zes van hen zijn overleden en drie ernstig gewond geraakt.
De slachtoffers werkten mee aan de Liese-Aktion, het ronselen van Nederlandse arbeidskrachten voor de Duitse oorlogsindustrie. Kort na de aanslag heeft het verzet de Spieghelschool aan de Marnixstraat in brand gestoken, de locatie waar de registratie voor de arbeidsinzet moest plaatsvinden.
Alle mannen tussen de 16 en 40 jaar uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht moeten zich vanaf vandaag melden voor werk in Duitsland. Nu zoveel Duitsers ingezet zijn aan het front hebben de Duitsers een gebrek aan mankracht. De families van de mannen die zich melden wordt extra eten beloofd.
Het Gewestelijk Arbeidsbureau moet de arbeidsregistratie uitvoeren. Maar met de bevrijding op komst, voelen de meeste medewerkers er niets voor mee te werken met de Duitse plannen. Negen Duitsgezinde werknemers waren wel bereid om arbeidskrachten te ronselen.
Het verzet besloot hen te liquideren. Bij alle negen is een pakketje bezorgd. Zodra de deur openging, opende het verzet het vuur. In het registratiekantoor aan de Marnixstraat plaatste het verzet een explosief; het pand is volledig uitgebrand.
Zwicht niet
De Duitsers hebben inmiddels aangekondigd door te gaan met de Liese-Aktion en op korte termijn een nieuwe locatie voor de registratie te openen. Het Nederlandse verzet en de Nederlandse regering in ballingschap roepen iedereen op de actie te boycotten. Via publicaties in de illegale pers, aanplakbiljetten, een speciale editie van het Oranjebulletin en een boodschap op Radio Oranje worden mannen aangespoord zich niet te melden.
De instructies van de regering in ballingschap zijn duidelijk: zwicht niet voor de belofte van extra eten voor je familie of een vrijstelling van werken in Duitsland in ruil voor medewerking met de bezetter in eigen land, zo klinkt de boodschap uit Londen. Elke Nederlander die met hen meewerkt, maakt een Duitser vrij voor het front, is de redenering.
Ambtenaren en werkgevers die meewerken aan de Liese Aktion kunnen na de oorlog gestraft worden.