Een schuit van de voedselvoorziening · NIOD

Duitsers laten in beslag genomen aardappelen bederven in kou

Een aantal schuiten met aardappelen die bij aankomst in Amsterdam door de Duitsers in beslag zijn genomen, is bedorven door de vorst. De Duitsers hadden geen maatregelen genomen om de aardappelen tegen de kou te beschermen.

In het westen van het land zijn de rantsoenen inmiddels gedaald tot 1 kilo aardappelen en 1 kilo brood per week. "En nu maar weer een paar nieuwe schuiten van het uitgehongerde Amsterdam vorderen om de geleden schade ongedaan te maken!", schrijft Het Parool over de schuiten met bedorven voedsel.

De verzetspers houdt de Duitsers verantwoordelijk voor de hongersnood. Het tekort aan voedsel zou niet door de spoorwegstaking komen (zoals de bezetters beweren), maar door de Duitse vorderingen van voedsel. "We hebben ze door, de schurken!", schrijft Ons Vrije Nederland.

Binnenlandse vaart

De aardappelen die de Duitsers in Amsterdam hebben gevorderd, zijn mogelijk door de Amsterdammers zelf geoogst. In oktober trok ruim 2000 man op Duits bevel uit het westen naar Drenthe om aardappelen te rooien. De regering waarschuwde hen om niet te gaan. Ze vreesde dat er een addertje onder het gras zat en de opbrengst rechtstreeks naar Duitsland vervoerd zou worden.

De 700.000 ton aardappelen die de mannen in acht weken tijd hebben gerooid, kan pas sinds vorige week vanuit Drenthe naar het hongerige westen worden verscheept. Seyss-Inquart heeft de binnenlandse vaart voorlopig vrijgegeven, met als doel de controle over de voedselvoorziening in het land te behouden.

Afgelopen weekend arriveerden de eerste twee schepen met aardappelen in het Amsterdamse IJ. De Duitse Wehrmacht nam het voedsel direct in beslag. In de weken ervoor zijn er vermoedelijk al honderden wagens met aardappelen rechtstreeks uit Drenthe en Groningen richting het oosten vervoerd.

Het is thans varen of verhongeren.

Oranje Bulletin

Volgens het Oranje Bulletin moeten schippers - ondanks het risico dat hun lading wordt afgepakt - toch varen. "Wij kennen nu eenmaal de waarden van Duitse toezeggingen, maar het is thans varen of verhongeren."

Volgens de krant zullen de rantsoenen door de vaart niet omhoog gaan. De Nederlanders in het westen moeten al tevreden zijn als de huidige rantsoenen gehandhaafd kunnen worden. "Zonder een belangrijke aanvoer van elders is daarvan geen sprake."