Christiansen inspecteert de troepen op zijn verjaardag, 1940 · Hollandse Hoogte

Duitse opperbevel naar Emmen

Het opperbevel van het Duitse leger in ons land is naar het noorden van ons land verhuisd. Generaal Christiansen heeft zijn intrek genomen in een villa in Emmen, vlak buiten de plaatselijke dierentuin.

Het is al de tweede keer dat de generaal verhuist: midden 1942 verruilde hij Den Haag voor Hilversum omdat hij een invasie vanaf zee vreesde.

Christiansen is niet de enige prominente Duitser die vanwege de geallieerde opmars moet verkassen. Eerder besloot rijkscommissaris Seyss-Inquart al zijn hoofdkwartier naar Apeldoorn over te brengen. NSB-leider Mussert besloot na Dolle Dinsdag uit te wijken naar Almelo.

Vlieger

Friedrich Christiansen (1879) werd eind mei 1940 Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden. Samen met Seyss-Inquart en SS-leider Rauter was hij daarmee de hoogste Duitse bevelhebber in ons land.

Afgelopen oktober was Christiansen verantwoordelijk voor de keiharde represailles na een aanslag bij Putten. "Het hele nest moet in brand worden gestoken en iedereen moet tegen de muur worden gezet", luidde zijn bevel, waarna het dorp grotendeels werd verwoest.

Christiansen maakte tijdens de Eerste Wereldoorlog carrière als vlieger in het Duitse leger en hielp Hermann Göring de Luftwaffe op te bouwen. Tussen de oorlogen werkte hij in de koopvaardij en voor vliegtuigbouwer Dornier, maar in aanloop naar de oorlog trad hij weer in dienst van het vliegerskorps.