Straatbeeld bij verduistering · NIOD/Beeldbank WO2

Vuurwerk taboe in frontgebied

Met het oog op de komende Oudjaarsnacht waarschuwt het Militair Gezag alvast bij de jaarwisseling geen vuurwerk af te steken, zoals klappers of vuurpijlen. Ook vreugdeschoten zijn taboe, "daar dit onder de huidige omstandigheden aanleiding zou kunnen geven tot misverstanden en incidenten- ja, zelfs levensgevaar zou kunnen opleveren".

Behalve het vuurwerkverbod herinnert het MG er ook aan dat verduistering nog altijd verplicht is. Omdat licht van steden in het donker vijandelijke vliegers kan gidsen, moet iedereen ervoor waken dat er geen licht uit zijn huis schijnt. Voor Oudjaarsavond geldt dat van 17.08 tot 8.19 uur de volgende ochtend.

"Sommigen schijnen te denkend dat met het verdwijnen van de moffen ook deze voorschriften vertrokken zijn. Dat is helaas niet het geval", schrijft De Vrije Zeeuw na een oproep van de politie Middelburg. "Met goed verduisteren helpt u de bondgenoten."

Avondklok

Op meerdere plekken in bevrijd Nederland herinneren burgemeesters er verder aan dat er nog altijd een avondklok geldt en alleen mensen met een vergunning zich dan op straat mogen begeven.

Voor de festiviteiten met Oud en Nieuw is de avondklok voor Gelderland verruimd: daar hoeft men pas om 01.00 uur binnen te zijn, in plaats van de gebruikelijke 23.00 uur.