De V2: de eerste raket · Publiek Domein

Makers van Duits vernietigingswapen geridderd

De ontwerpers van de V2 - de tweede versie van het Duitse vergeldingswapen - zijn in Berlijn geridderd. Dat melden Duitse media.

Vijf geleerden en technici, die zich "unieke verdiensten verworven hebben bij de ontwikkeling, de vervaardiging en het gebruik van het wapen", hebben het Ridderkruis in ontvangst mogen nemen. De namen van de wetenschappers zijn uit veiligheidsoverwegingen nog niet bekendgemaakt.

Vanaf begin september wordt de V2 - een raket en de eerste van zijn soort - afgevuurd op onder andere Londen en Antwerpen. De ergste aanval tot nu toe was vorige week, op de Cinema Rex in Antwerpen. De zaal zat bomvol; er vielen 576 doden.

Afgevuurd vanuit Den Haag

Ook Londen heeft het zwaar te verduren gehad. Eind november vielen er bij een inslag op een groot warenhuis meer dan 160 doden.

De vrees is dat al het leed nog niet geleden is. "Er zijn zoveel plaatsen voor het afschieten van de V2 aangelegd, dat het vuur hiervan op Engeland onverpoosd zal doorgaan", schrijft de krant Het Volk. De meeste V2's worden afgevuurd vanuit Den Haag en omgeving.

Voorganger van de V2, was de V1. Ook dit wapen heeft veel verwoesting aangericht, en doet dat nog steeds. Wat is precies het verschil tussen beide wapens? Zie het in deze video:

Uitleg: De vergeldingswapens van Hitler