Dwangarbeider in Duitsland · Bundesarchiv

Liese-Aktion: Nederlanders opgeroepen voor werk in Duitsland

Na weken van razzia's in afzonderlijke steden worden nu alle mannen tussen de 16 en 40 jaar oud uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht opgeroepen zich te melden voor werk in Duitsland. De bezetter kampt met een groot gebrek aan mankracht door de grote troepeninzet aan het front. Daarom starten de Duitsers met deze Liese-Aktion, een grote wervingsactie genoemd naar de man die uit Duitsland is gekomen om er leiding aan te geven, Hermann Liese.

Tot nog toe kwamen de Duitsers aan veel Nederlandse arbeidskrachten door hen tijdens grote razzia's van straat te plukken, zoals vorige maand in Rotterdam. Maar de Duitsers hebben nu geen mankracht meer voor deze razzia's. De troepen zijn ingezet voor het Ardennenoffensief. En dus worden Nederlandse mannen opgeroepen zich te melden.

Oproep om te gaan werken in Duitsland · NIOD

De Duitsers gebruiken honger als motivatie voor het werk in Duitsland. De families van mannen die zich melden worden extra levensmiddelen beloofd. In ruil voor hulp aan de Duitsers bij de voedselvoorziening of de ordehandhaving kan een 'ausweis, een vrijstelling, worden verkregen. Wie samenwerkt met de bezetter in Nederland hoeft dus niet naar Duitsland.

Vanaf 5 januari openen de wervingskantoren waar de mannen zich kunnen registreren hun deuren. Het verzet en de regering in ballingschap roepen op tot werkweigering. Nu het zuiden van het land al is bevrijd, is de vrijheid ook in het noorden van het land aanstaande. Elke Nederlander die werkt voor de bezetter maakt een Duitse soldaat vrij voor het front wat de opmars van de geallieerden vertraagt, is de redenering.