Tom Poes en heer Bommel staan op het punt onder te duiken · Delpher

'Tom Poes ziek', Toonder weg bij Telegraaf

Tom Poes zal voorlopig niet verschijnen: hij is ziek, meldt De Telegraaf.

"'Hoe is het mogelijk!', zal een ieder zeggen", schrijft de krant. "De meest ingewikkelde situaties, de grootste gevaren trotseerde hij als een held en nu is hij doodgewoon ziek! De stakker ligt in het ziekenhuis en ons aller gedachten gaan naar hem."

Verdere uitleg over waarom er midden in het verhaal De Chinese Waaier wordt gestopt, krijgt de lezer niet. "Wij zullen hem missen, iedere dag opnieuw", schrijft de krant slechts.

De krant meldt niet dat de geestelijk vader van de stripfiguur zich ziek heeft gemeld. Marten Toonder is door een arts manisch-depressief verklaard en moest rust houden, meldde hij De Telegraaf.

SS

Ingewijden weten dat dat niet het hele verhaal is. Toonder fingeert zijn ziekte als excuus om met zijn werk voor de krant te stoppen. Hij wil vertrekken bij het steeds openlijker nazistische dagblad: in oktober volgde oud-SS'er Henri Holdert zijn vader op als hoofdredacteur.

Toonder werkt daarentegen stiekem voor de illegale pers. Zo zijn de cynische cartoons in het verzetsblad Metro van zijn hand. Is het daarom dat ook Tom Poes en heer Bommel op hun laatste plaatje in de krant letterlijk onder water verdwijnen en dus voorlopig ondergedoken zijn?

Opvallend genoeg is de populariteit van Tom Poes deels veroorzaakt door de oorlog: in 1941 zocht De Telegraaf een vervanging voor de strips van Mickey Mouse, die als Amerikaans figuurtje niet meer in de kranten in bezet Nederland mocht verschijnen. De heldhaftige Poes van Toonder mocht hem vervangen.