Een 'repatriant' krijgt sigaretten bij een oefening · Nationaal Archief

Boeken en spelletjes voor gestrande terugkeerders

Vrijwilligers die in Maastricht helpen bij de opvang van landgenoten die terugkeren uit het buitenland, zijn op zoek naar middelen om de tijd de doden. Burgers van de stad worden gevraagd spelletjes en boeken in te leveren.

Met een oproep in de krant zoekt de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers bijvoorbeeld kaartspelen, sjoelbakken, tafeltennistafels en dominosets. "Denkt u juist in deze Kersttijd van prettig bij elkaar zijn speciaal eens aan de mensen die zoveel huiselijke gezelligheid moeten missen."

In heel Europa zijn naar schatting van het Militair Gezag zo'n 25 miljoen mensen op drift: tewerkgestelden, vluchtelingen, gedeporteerden, noem maar op. Een half miljoen daarvan worden verwacht in Zuid-Limburg, als knooppunt tussen verschillende landen. Vanwege de aanhoudende strijd en gebrek aan transportmiddelen zullen ze daar voorlopig moeten blijven.

Cholera, tyfus en verraad

Alle reizigers worden bij grensposten opgevangen en naar een Centraal Ontvangstcentrum gestuurd. Daar worden ze ontluisd en gecontroleerd op besmettelijke ziekten. Wie niet in quarantaine hoeft of als landverrader wordt gearresteerd, gaat naar een Verzamelplaats voor vertrekkenden, waar ze voedsel, eventueel nieuwe kleren en een slaapplek krijgen.

"Verreweg het voornaamste doel van alle maatregelen is het doordringen van epidemieën van besmettelijke ziekten naar ons land te voorkomen", verklaart de organisatie over het gevaar van cholera, pokken, geslachtsziekten, tyfus, vlektyfus of paratyfus.

Deze zomer is er in Engeland al geoefend in het ordelijk verwerken van de repatrianten:

"Het zou een schande zijn als wij dit alles zonder enige controle ons land binnen haalden", onderstreept Hoofd repatriërend Nederland J. de Boer. "Veronderstel dat uw man met besmette luizen ons land binnenkwam! Welke catastrofale gevolgen zou dit niet alleen voor u en uw gezin hebben, doch ook voor de volksgezondheid?"

Om alles in goede banen te leiden, is het verboden op eigen gelegenheid verder te reizen. De Boer belooft dat zijn 900 medewerkers er hard aan werken om iedereen snel thuis te brengen. "De belanghebbenden kunnen ervan verzekerd zijn dat deze binnenlandse terugkeer zo spoedig mogelijk zal worden geregeld."