Soekarno ontmoet een Japanse bevelhebber · NIOD/Beeldbank WO2

Zelfmoordcommando's moeten geallieerden stoppen in Indië

De Nederlandse regering mag dan plannen maken om de koloniale macht in Nederlands-Indië te herstellen als de Japanners verdreven zijn, veel inwoners van de kolonie zien dat helemaal niet zitten. Dat blijkt uit twee recente militaire initiatieven.

Ten eerste kreeg de nationalistische leider Soekarno recentelijk een brief van 400 jongeren uit Madioen die bereid zijn te worden ingezet als zelfmoordcommando, Barisan Brani Mati. Ze hadden gezworen "een bestuurbare torpedo, een vliegtuig of welk wapen dan ook te bemannen om zich te werpen op de vijandelijke schepen of tanks".

Volgens de verklaring die ze hadden ondertekend moest "de vrijheid van Indonesië worden verkregen met het zweet en bloed der Indonesiërs zelf" en zijn daarom "Indonesische jongeren verplicht zoveel mogelijk schade aan te brengen aan de geallieerden".

Volgens de krant Asia Raya was Soekarno ontroerd door "deze betuiging van een zo grote vaderlandsliefde en boog hij vol eerbied het hoofd". Hij beloofde het aanbod aan de Japanse opperbevelhebber over te brengen.

Heilige oorlog

Naast dit nationalistische initiatief is er deze maand een strijdmacht opgericht voor de vele moslims in het land. Ongehuwde mannen van 17 tot 29 jaar oud mogen toetreden. De eerste 500 rekruten zijn afkomstig van islamitische scholen.

De militair gouverneur van Java heeft zijn goedkeuring gegeven aan dit Leger van God (Hizbullah), al kan hij geen vuurwapens voor hen beschikbaar stellen. De strijders zullen hun 'heilige oorlog' daarom met messen en bamboesperen moeten voeren.

Al met al is het duidelijk dat niet alle 60 miljoen inwoners het herstel van de koloniale macht als een bevrijding zullen verwelkomen.