Eerste vrouwelijke militair is in uniform gestoken
Een mijlpaal in de Nederlandse militaire geschiedenis: in Londen is vandaag de eerste vrouwelijke militair (een marinier) in dienst getreden. Het is de 22-jarige Francien de Zeeuw, die bekend staat als de 'heldin van Zeeland' vanwege haar werk in het verzet.
Op het marine-hoofdkwartier nam zij haar uniform in ontvangst, bestaande uit een donkerblauw mantelpakje en een matrozenmuts.
Hier kun je zien hoe dat precies ging:
De Zeeuw heeft een belangrijk aandeel gehad in de oprichting van de Marine Vrouwenafdeling (afgekort Marva). Ze verzamelde handtekeningen van vrouwen die zeiden zich aan te willen melden zodra de afdeling zou worden opgericht.
"Het moet van de meisjes zelf komen, ze moeten het zelf willen", had koningin Wilhelmina eerder gezegd, en nu stond dat dus zwart op wit. Het lijstje met handtekeningen was het laatste zetje dat Wilhelmina nodig had om haar goedkeuring te geven. Op 31 oktober ondertekende ze uiteindelijk de benodigde wet.
Hierna werd al vrij snel duidelijk dat De Zeeuw de eerste Nederlandse vrouwelijke marinier zou worden. Begin december reisde ze af naar Engeland, om hier haar training te volgen.
Ze volgt haar training bij de Engelse equivalent van de Marva: de Women's Royal Navy Service (WRNS). De Marva is hierop geënt: zowel de donkerblauwe uniformen als de rangorde is hetzelfde. "De dames hier zijn allemaal dolenthousiast", zegt De Zeeuw over haar Engelse collega's.
In de komende maanden zullen nog meer Nederlandse dames gerekruteerd worden voor de Marva. In de brochures staat vermeld dat niet gezocht wordt naar vrouwen die "zich uitsluitend aangetrokken voelen door een aardig uniform, goede verzorging, goede betaling en een grotere mogelijkheid tot de omgang met mannen".
Kritiek vanuit de kerk
Hoe het recutreren gaat verlopen, is moeilijk te voorspellen. Er lijkt animo te zijn onder vrouwen zelf, maar de kerken uiten stevige kritiek op de Marva. Ze preken dat vrouwen zich niet moeten aanmelden, want er zouden "zedelijke gevaren" op de loer liggen.
De bisschoppen van Breda en 's Hertogenbosch waarschuwden bovendien de minister van Marine: "Het gezonde en normale gezinsleven van onze meisjes en vrouwen is een nationaal belang en van nog hogere importantie, dan het dienst nemen bij de Marva."
De kerken hebben ook bezwaren tegen de "onvrouwelijke" werkzaamheden die de Marva's zullen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan technische bezigheden of het rijden met vrachtwagens.
Overigens zullen de werkzaamheden van de Marva's vooral ondersteunend zijn en aan wal plaatsvinden. Het werk op zee, is voor de mannen weggelegd.