Van Bilderbeek · Publiek domein

NSB-prominent doodgeschoten bij tribunaal

De financieel leider van de NSB is bij een partijtribunaal in Assen doodgeschoten door een medelid. De dader was kort ervoor gehoord als getuige in de zaak tegen Friedrich van Bilderbeek.

Van Bilderbeek was een prominent lid van de NSB. Hij was jarenlang adviseur van Mussert; zijn zus Stien was het eerste vrouwelijke lid van de partij en de trouwe secretaresse van de Leider.

Op Dolle Dinsdag raakte hij echter in ongenade doordat hij het hoofdkwartier van de NSB in Utrecht overhaast ontvluchtte. Mussert wilde dat hij zich daarom verantwoordde voor een speciaal partijtribunaal.

SS

Van Bilderbeek zag dat als een persoonlijke belediging, maar kwam wel opdagen op zitting. Aanklager Rambonnet verkondigde dat wat hem betreft mensen die de wijk hadden genomen, zonder proces doodgeschoten mochten worden.

Een lid van Musserts lijfwacht was zo onder de indruk geraakt van het betoog, dat hij Van Bilderbeek doodschoot. Hij liet zich direct arresteren. Als hij vrijwillig toetreedt tot de Waffen-SS zal hem een proces bespaard blijven.