Tulpenbollen · Publiek Domein

Bloembollen eten is niet zonder gevaar, waarschuwt de Voedingsraad

Sinds kort worden ze als menselijk voedsel gebruikt: bloembollen. Ze worden gekookt, gestoomd, gebakken, belanden in de soep of in de stamppot. Maar dit is niet zonder gevaar, waarschuw de Voedingsraad nu: "Sommige bloembollen bevatten gif".

Zo kan het eten van narcissenbollen leiden tot braken, buikpijn en diarree. De Voedingsraad raadt het af deze bollen te eten, net zoals de bollen van krokussen, hyacinten en gladiolen.

Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat het koken van bollen de giftige stoffen doet verdwijnen. Dat is niet het geval. "Ook het meel dat ervan gemaakt kan worden, is ongeschikt als voedsel", benadrukt de raad.

We hebben niets anders.

Rita van Gesel

Rita van Gestel uit Wassenaar heeft wel eens tulpenbollen gegeten, die niet als schadelijk worden gezien. Echt lekker vond ze het niet. Ze omschrijft de smaak als weeïg, zoet en wrang. "Maar we moesten het wel eten, we hebben niets anders."

De voedselsituatie in het land is nijpend, vooral in de grote steden. Transportmogelijkheden om het voedsel van de boer naar de mensen in de stad te krijgen, zijn er bijna niet meer. Door de spoorwegstaking is het bijna onmogelijk treinen in te zetten en brandstof voor vrachtwagens is, net zoals alles, schaars.

Bloembollen zijn wel voorradig. De handel van bloembollen ligt stil, waardoor er grote hoeveelheden liggen te verstoffen in de opslagplaatsen.

Bron ooggetuige:
-www.archief.ntr.nl