Voetbalwedsrijd tussen Oranje en België in Londen · Nationaal Archief

Sportuitwisseling met Engeland opgestart

Nederlandse steden zullen na de oorlog sporters gaan uitwisselen met Britse plaatsen. Hull ontvangt Rotterdam, Utrecht heeft een afspraak met het Londense district Willesden, Amsterdam is verbonden aan Liverpool.

"Ik wens u allen succes met uw programma, dat op doeltreffende wijze kan bijdragen tot een goede onderlinge verstandhouding tussen Britten en Nederlanders in de na-oorlogse periode", laat veldmaarschalk Montgomery weten. Hij is aangesteld als beschermheer van het plan.

Ambitieuze plannen

Het idee is een initiatief van sportende Engelandvaarders, die graag een sportief vervolg willen geven aan de gastvrijheid van de Britten. Als eerste steden sloten Eindhoven en Sheffield een overeenkomst, meerdere andere steden zijn nog in overleg.

Het dagblad Veritas stelt voor om Maastricht aan de Schotse hoofdstad Edinburgh te koppelen: omdat de Maastrichtenaren "altijd van rokjes gehouden hebben" en ook wel een slok old scotch lusten.

Er zijn ambitieuze plannen om jaarlijks 100.000 deelnemers uit te wisselen in sporten als zwemmen, voetbal, tennis, cricket, hockey, handbal, boksen, tafeltennis en de paardensport. Zij zullen in beide landen bij gezinnen worden ondergebracht, voor de reiskosten worden nog sponsoren gezocht.

Noodcompetities

Voetbalbond NVB legde de competitiewedstrijden na Dolle Dinsdag stil, maar Inihet bevrijde deel van ons land zijn de afgelopen weken steeds meer noodcompetities opgestart. Onder leiding van regionale voetbalorganisaties nemen plaatselijke teams het tegen elkaar op in competitieverband. Degraderen is daarbij niet mogelijk.

In Limburg werd eind oktober al gestart, in november gingen ook in Tilburg en Eindhoven de wedstrijden van start. In Tilburg nam onder meer Bekerwinnaar Willem II het op tegen de nummer drie van het vorige seizoen NOAD, in Eindhoven hervatte PSV de wedstrijden. Ook staan er regelmatig wedstrijden tegen teams van de Britse bevrijders op de planning.

Volgens het Nieuwsblad van het Zuiden stelt de KNVB een medaille beschikbaar voor 'Kampioenschap van Tilburg'. De krant noemt het een "zeer fraaie en navolgenswaardige geste" dat de helft van de recette wordt afgestaan aan Hulpcomité Tilburg October 1944 voor oorlogsslachtoffers.

'Essentieel deel van ons leven'

Het verbaast Veritas niet dat de voetbalteams dit "essentiële deel van ons leven en het leven der jongeren" weer hervatten. "Als een land een klap gehad heeft en het gaat zich herstellen, dan zijn de sportmannen gewoonlijk niet de laatsten die de handen uit de mouwen steken."

Wel veroorzaakt de oorlog soms nog problemen: vanwege de hevige strijd rond Sittard en Geleen is besloten dat de noodcompetitie rond die plaatsen tot zeker begin volgend jaar wordt opgeschort. Indelingen en uitslagen blijven gehandhaafd.