Opperbevelhebber Eisenhower (links) en daarnaast veldmaarschalk Montgomery · National Army Museum

Eisenhower en Montgomery in Maastricht voor topontmoeting

Hoog bezoek in Maastricht. De Amerikaanse opperbevelhebber Dwight Eisenhower en de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery (die in september de leiding had over operatie Market Garden) zijn hier bijeen geweest voor een topontmoeting.

Samen met de Amerikaanse generaal Omar Bradley, de Britse luchtmachtcommandant Arthur Tedder en de bevelhebber van het Amerikaanse 9e Leger, luitenant-generaal William Simpson, hebben ze de verdere plannen voor het westelijk front besproken. Dat deden ze op het geallieerde hoofdkwartier in het Veldeke College, voor de Amerikanen "Headquarter Oklahoma".

Wat ze precies besproken hebben is niet bekend, maar vermoedelijk wil Eisenhower binnenkort een nieuw offensief beginnen in Duitsland. Montgomery vindt het belangrijk dat op korte termijn de Duitsers worden verjaagd uit het gebied tussen Maas en Rijn.

Eisenhower heeft ook diverse geallieerde legercorpsen bezocht in Nederland. Onderweg werd hij herhaaldelijk toegejuicht door mensen langs de kant, die de Amerikaanse opperbevelhebber herkenden.