Bombardement door een Superfortress · USAAF

Doorbraak: Tokio gebombardeerd

Amerikaanse B-29-bommenwerpers hebben voor het eerst Tokio gebombardeerd. Hoewel de schade gering was, is dit een belangrijke psychologische klap: de oorlog heeft hiermee definitief het Japanse hoofdeiland bereikt.

Slechts één keer eerder wisten de VS de Japanse hoofdstad te bombarderen: de Doolittle Raid van 18 april 1942. Dat bombardement, vier maanden na de verrassingsaanval op Pearl Harbor, was echter grotendeels een propaganda-aanval waarbij veel mensen en materieel verloren gingen.

Dit keer voerden ruim honderd gloednieuwe "Superfortress" langeafstandsbommenwerpers een aanval uit vanaf het veroverde eiland Saipan in de Stille Oceaan, 2500 kilometer van Tokio. Volgens de Japanse radio werd het bombardement op klaarlichte dag uitgevoerd, in tien aanvalsgolven die twee uur duurden.

Geen enkel deel van het Japanse Keizerrijk ligt nu nog buiten ons bereik.

Generaal Hansell

Doelwit was een vliegtuigfabriek buiten Tokio, al zeggen de Japanners dat er ook een ziekenhuis is geraakt. Het slechte weer en de enorme vlieghoogte van 10 kilometer hebben eraan bijgedragen dat minder dan vijftig bommen het doel raakten.

"Dit was geen eenmalige actie", benadrukt generaal Hansell op Saipan. "Geen enkel deel van het Japanse Keizerrijk ligt nu nog buiten ons bereik." Hij voegde eraan toe al enkele "sappige doelwitten" op het oog te hebben.

Hansell liet Amerikaanse journalisten zien hoe de genie in twee maanden tijd een enorm vliegveld heeft aangelegd voor de enorme B-29's, die pas sinds dit jaar in gebruik zijn. 24 uur nadat de Japanse eenheden er afgelopen juli verslagen waren, begon men al met de constructie van 3 kilometer lange landingsbanen van 60 meter breed en 10 kilometer taxibaan.

De Amerikanen voeren in de regio een strategie van 'eilandhoppen': om zo snel mogelijk te kunnen opstoten naar Japan worden bolwerken van de Japanners vermeden en geïsoleerd.

Dat leidt ertoe dat de strijd zich tot nu toe voornamelijk op strategisch belangrijke eilandjes afspeelt. Dichtbevolkte plekken, zoals in bezet Nederlands-Indië, worden grotendeels gepasseerd.

Hoe het Japanse rijk in het defensief wordt gedrukt