Bernhard inspecteert de Nederlandse troepen · NIOD

Hoofdkwartier prins Bernhard naar Breda

Prins Bernhard brengt zijn hoofdkwartier vanuit België over naar Nederland. Zijn staf neemt intrek in een belastingkantoor in het centrum van Breda. Zelf zal de prins verblijven op het landgoed Anneville, even buiten de stad.

Nu Bernhard als eerste Oranje terug is in ons land, zal hij zich als opperbevelhebber vooral bezighouden met het stroomlijnen van de Binnenlandse Strijdkrachten. De samenwerking tussen deze verenigde verzetsgroepen verliep tot nog toe stroef: na-ijver tussen verschillende takken als OD, LKP en RVV lag op de loer.

Feest

In het kielzog van de geallieerde opmars keerde Bernhard op 7 september terug naar het Europese vasteland. Na eerst in een legerkamp te hebben gebivakkeerd, kon de prins bij Brussel zijn intrek nemen in kasteel Wittouck. Dat was leeg komen te staan na het vertrek van de Belgische fascistenleider Léon Degrelle.

Nu Noord-Brabant en grote delen van Zeeland zijn heroverd, kan ook de prins de grens overtrekken naar het noorden. Bij een bezoek aan Tilburg begin deze maand was hij al toevallig terechtgekomen in de driedaagse bevrijdingsfeesten daar.

Samen met de nieuwe burgemeester Van de Mortel, net vrijgelaten uit een concentratiekamp, liet hij zich toejuichen op het bordes van het stadhuis. Later die dag bezocht Bernhard nog Breda, Den Bosch en Vught.