Demonstratie in Eindhoven tegen voedselcrisis
In Zuid-Nederland, dat als eerste bevrijd is van de Duitse bezetter, heerst teleurstelling en onbegrip. De voedselschaarste is sinds de bevrijding zo groot geworden, dat in Eindhoven zo'n honderd mensen de straat op zijn gegaan om te protesteren.
De groep, die vooral bestond uit werknemers van Philips, dreigde met een staking als er geen maatregelen zouden worden genomen om de rantsoenen te verhogen,
Burgemeester Verdijk en majoor Verhoeff van het Militair Gezag nodigden een delegatie van de demonstranten uit voor een spoedbespreking op het hoofdkantoor van Philips.
Staking afgeblazen
Verhoeff had de optocht niet willen verbieden, hoewel hij daartoe bevoegd was. Hij vond het 'nuttig' dat de geallieerde militaire instanties zouden zien dat er dringend behoefte is aan een grotere toevoer van voedsel in bevrijd gebied.
Terwijl Verhoeff de demonstranten toezegde dat er snel iets extra's beschikbaar zou komen, arriveerden toevallig net de eerste 50 van 300 vrachtwagens met voedsel die het Militair Gezag enkele dagen geleden heeft losgekregen bij de geallieerde autoriteiten in Brussel.
Daarmee kwam er een eind aan het overigens rustig verlopen protest en werd de staking afgeblazen.
Geen voedseldroppings
Tijdens de bezetting was de voedselvoorziening sober, maar nooit een bepalend probleem. Het officiële dagelijkse rantsoen telde toen 1630 kcal, op dit moment is dat nog maar de helft: zo'n 800 kcal.
Hoewel de huidige voedselcrisis voor een groot deel te wijten is aan de gebrekkige infrastructuur in het gebied, vanwege bombardementen, gevechten en inundaties, hebben de geallieerden tot nu toe geen toestemming gegeven voor voedseldroppings. Voor hen heeft de overwinning op nazi-Duitsland prioriteit.
Een aanzienlijk deel van de voorraden gaat naar de troepen. Om die reden zijn veel mensen gelukkig met de geallieerde soldaten die zij gedwongen in huis moeten nemen. "Wij zijn tegen de hongersnood aan. Een geluk voor vele gezinnen zijn nu de ingekwartierden en soldaten, die gezien hoe wij ervoor staan, wel eens wat voor ons afstaan", vertelt een bewoner.