Vrouwen naar het front
In voorbereiding op een invasie van bezet Nederlands-Indië is vanuit Paramaribo een afdeling van het Vrouwen Hulpkorps vertrokken richting Australië. Ruim een dozijn vrouwen zal zich daar aansluiten bij de honderden die al in Nederlandse krijgsdienst zijn. Ze worden er eind december verwacht, na een reis via Curaçao en San Francisco.
Lang was het onbespreekbaar om vrouwen te laten dienen in het leger. Door de oorlog is dat veranderd: door vrouwen ondersteunende taken te laten uitvoeren, kunnen mannen worden vrijgespeeld voor het front.
Daarom werden ongeveer een jaar geleden de vrouwelijke hulpafdelingen opgericht, het vrijwillige Vrouwenhulpkorps voor steun in Nederland en haar tropische zusje, de VK-KNIL. Enkele weken geleden kwam daar de MARVA voor de marine bij.
Het doel: "hulpverlening aan de bevolkingsgroepen die in benarde omstandigheden verkeren, in het bijzonder de repatriërenden, daklozen en geïnterneerden; het verstrekken van hygiënische en medische hulp, bereiding en verstrekking van voedsel, verzorging van kinderen".
Diverse groep
Vanuit de hele wereld melden zich vrouwen tussen de 18 en 45 jaar voor een training in Engeland, Australië of de VS. Gezamenlijk werken Engelandvaarders met vrouwen uit Nederlandse koloniën of echtgenotes van wie de man geïnterneerd is of bij de koopvaardij werkt. Hun verschillende afkomst is soms een probleem: zwarte rekruten mogen niet meetrainen in de VS.
In hun vrije tijd krijgen de vrouwen verschillende opleidingen, zoals rijlessen voor vrachtwagens en ambulances, een ehbo-cursus, en militaire oefeningen. De vrijwilligsters van het VK-KNIL krijgen daarnaast een taalcursus, zodat ze zich kunnen redden bij de inheemse bevolking van Indië.
"Wat we ook geleerd hebben was bijvoorbeeld een mitrailleur uit elkaar halen en weer in elkaar zetten", zegt een rekruut. "Maar het was echt niet de bedoeling dat wij wapens zouden gaan gebruiken."
Bosje bloemen
Uiteindelijk kunnen de rekruten bijvoorbeeld worden ingezet als militair chauffeurs, verpleegkundigen in ziekenhuizen of helpen bij evacuaties. In Nederland zullen de vrijwilligers bijvoorbeeld worden ingezet voor voedselhulp in Tilburg, evacuaties in Zeeland en opvang rond frontstad Nijmegen.
Vorige week arriveerde het eerste VHK-contigent van zo'n 250 vrijwilligers vanuit Engeland in België, waar ze met een bosje bloemen in de haven van Oostende werden ontvangen door generaal Kruls van het Militair Gezag.
De vrouwen arriveerden met hun eigen materieel: vrachtauto's, keukenwagens en zelfs mobiele douches om evacués die luxe te kunnen bieden.