Het huwelijk van Max Hené en Hilde Mayer · Joods Historisch Museum

Eerste joodse huwelijk sinds einde bezetting

Nog geen maand nadat Tilburg werd bevrijd is daar het eerste joodse huwelijk sinds de bezetting gesloten. In de provisorisch heringerichte synagoge van de stad zegende de Britse legerrabbijn Cohen het huwelijk in van Max Hené en Hilde Mayer.

De 36-jarige Hené en de 27-jarige Mayer waren beiden in de jaren 30 uit Duitsland geëmigreerd nadat de nazi-partij daar aan de macht was gekomen. Ze leerden elkaar in Nederland kennen op een Joodse tennisclub.

De twee waren op 26 augustus 1942 al voor de wet getrouwd, een dag voordat het echtpaar samen met enkele familieleden onderdook in Tilburg. Mayer stond erop getrouwd te zijn met Hené voordat ze samen onder één dak zouden wonen.

Twee dagen later moesten de eerste Joden in Tilburg zich melden voor deportatie.

Hené kon bij een collega onderduiken in Tilburg op een verdieping van diens huis, samen met zijn moeder, zijn nieuwe echtgenote, haar ouders en broer en drie andere familieleden. Zo wist de groep de afgelopen 2 jaar te overleven.

De onderduikers durfden weer naar buiten toen ze na dagenlange gevechten in de stad de Britse tanks zagen rijden en juichende mensen hoorden. Hené stelde meteen een agent op de hoogte van de dood van zijn moeder: zij was tijdens de onderduik overleden en in de tuin begraven.

Bron:
- interview met zoon Ralph Hené