'Laat Sinterklaas hun deuren niet voorbijgaan'
De stoomboot van Sinterklaas blijft dit jaar in Spanje en ook de feeststemming ontbreekt bij velen. Toch wordt er op verschillende plekken in bevrijd en bezet gebied opgeroepen om de krachten te bundelen en "juist van het sinterklaasfeest 1944 te maken wat er onder de gegeven omstandigheden van te maken is".
In een aantal bevrijde delen van het land worden er alternatieven georganiseerd voor de intocht. De belangrijkste havens zijn geblokkeerd, dus de Sint moet op een andere manier zijn intrede doen. In Middelburg kwam hij van de week de stad binnengereden op een militair voertuig.
In Eindhoven heeft het St. Nicolaascomité in het Eindhovensch Dagblad bekendgemaakt dat Sint en zijn pieten binnenkort langskomen. "Al zijn de moeilijkheden nog zo groot, jullie uitnodiging om naar Eindhoven te komen om de kinderen van arme gezinnen, de kinderen van de getroffenen, de kinderen van de evacués en kinderen in ziekenhuizen en in gestichten een aardige verrassing te komen brengen, mag ik niet afslaan!"
"Het is wel kort dag, maar ik ben op m'n oude dag nog modern geworden en daarom zorgt Piet wel voor een 'Dakota'. Jullie kunnen me verwachten, zegt dit maar aan m'n vriendjes!", schrijft Sinterklaas over zijn plannen om met het vliegtuig te komen.
Guldens en nog eens guldens! Tast ruim uit een volle beurs wanneer zij bij u aankloppen.
Regionale kranten roepen op om in kasten te speuren en oud speelgoed te schenken aan gezinnen die zich geen cadeaus kunnen veroorloven. "We moeten roeien met de riemen die we hebben, maar het ligt aan u hoe groot die riemen zullen zijn. Zorg ervoor dat we een berg geschenkjes hebben om uit te delen", schrijft de Amsterdamse Courant.
In Eindhoven gaat een groep dames van het St. Nicolaascomité langs de deuren om geld in te zamelen: "Geen dubbeltjes voor deze kranige collectrices die ons in staat trachten te stellen om circa 6000 van onze armsten nog aan een sinterklaasverrassing te helpen! Guldens en nog eens guldens! Tast ruim uit een volle beurs wanneer zij bij u aankloppen."
Ook voor iets lekkers wordt gezorgd. In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht kunnen inwoners hun broodbonnen bij de bakker of kruidenier inleveren in ruil voor taai-taai. Een plak taai-taai van ongeveer 100 gram op één rantsoen brood. Het is een uitzondering op het koekverbod dat eerder dit jaar werd ingesteld.
Waarschuwingen
Met de initiatieven om dit jaar van Sinterklaas nog iets feestelijks te maken, komen ook gevaren. De Standaard bericht over de zwarte straathandel die in de aanloop naar 5 december ernstiger lijkt te worden. De prijzen liggen ver boven het normale voor allerlei artikelen: van sigaretten tot borstplaat en taai-taai.
De taai-taai die op de broodbonnen te verkrijgen is, schijnt op veel plekken opgekocht te zijn door zwarthandelaren. Het wordt voor een veel hogere prijs op straat verkocht. In de 'zwarte' borstplaat zit volgens getuigen meer meel dan suiker verwerkt.
Vrij Nederland heeft een waarschuwing uitgegeven voor 'foute' boeken - boeken waarmee gerommeld is door de Duitsers - die mensen mogelijk aanschaffen als sinterklaasgeschenk. De krant heeft een overzicht gemaakt van 'foute' uitgevers, waaronder Boot, Das Reich Verslag, Hamer en nog vele anderen.
"Laat uw afkeer van het nazi-dom blijken door de boeken, die door het nazi-dom besmet zijn, niet te kopen."