Verzet maakt ruim 46 miljoen gulden buit bij bankoverval
Leden van het verzet hebben bij een overval op de Nederlandsche Bank in Almelo ruim 46 miljoen gulden buitgemaakt. Het is een absoluut record voor een bankroof.
De KP in Almelo had via een relatie in de bankwereld te horen gekregen dat er zo'n groot bedrag in de kluis lag bij het bankfiliaal aan de Wierdensestraat. Het geld was op last van de Duitse Rijkscommissaris Seyss-Inquart uit het geplunderde Arnhem overgebracht naar Almelo, met de bedoeling om het van daaruit verder te brengen naar Duitsland.
De overval is in het diepste geheim voorbereid. Alleen de Nederlandse regering in Londen was op de hoogte en heeft er zijn goedkeuring aan gegeven. Volgens het verzet is hier geen sprake van diefstal, maar van "het ophalen van eigen geld". Het geld is nodig voor de stakingskas, die sinds de landelijke spoorwegstaking langzaam leeg raakt.
Schrik niet als je zo dadelijk een schot hoort, het is jullie directeur maar!
Even na half zes vanavond drongen enkele mannen het bankgebouw binnen, juist op het moment dat het personeel naar huis wilde gaan. "Je hoefde geen geweld te gebruiken", zegt een van hen. "Je stapte gewoon naar binnen, koos de juiste man uit, zette hem een machinegeweer tegen zijn hoofd en hij begon te praten."
De directeur van de bank, een NSB'er, verzette zich eerst en beweerde geen sleutel van de kluis te hebben. "Schrik niet als je zo dadelijk een schot hoort, het is jullie directeur maar!", riep een van de overvallers tegen het overige personeel. Razendsnel overhandigde de directeur alsnog de sleutel van de kluis.
Alarm
De overvallers sjouwden dertien geldkisten naar buiten, waar ze werden ingeladen in een vrachtwagen die klaarstond.
Even dreigde het mis te gaan toen een Duitse politiepatrouille naderde. Een van de verzetsleden wees hen in het donker op de werkzaamheden. "Achtung, Geldtransport!" De hoofdagent geloofde het en vervolgde samen met zijn collega's zijn weg.
Toen de verzetsgroep de telefoondraad in de bank wilde doorknippen, bleek dat het alarm te zijn, dat prompt afging. In de paniek die ontstond, is de vrachtwagen met het geld en de overvallers met hoge snelheid weggereden.
De Duitse Sicherheitsdienst (SD) heeft een onderzoek ingesteld naar de bankoverval. Voorlopig tasten ze in het duister over zowel de verblijfplaats van het geld als van de overvallers.