Vondelpark gesloten wegens grootschalige houtroof
Het Vondelpark wordt gesloten om te voorkomen dat er hout wordt gekapt. Wegens brandstoftekorten is er de afgelopen weken veel hout geroofd in het park: er zijn 600 bijlen in beslag genomen, maar het blijft dweilen met de kraan open.
Het brandhout wordt gebruikt om te koken op noodkachels. Door de spoorwegstaking en de strijd in het zuiden is het namelijk niet mogelijk de grote steden te bevoorraden met steenkool. Vorige maand werden daarom al gas en elektriciteit afgesloten in grote delen van het land.
Aanvankelijk ging het nog om het sprokkelen van kleine takjes, maar al snel werden ook grote takken afgezaagd. Daarna waren hele bomen niet meer veilig en er zijn zelfs berichten dat men tegen betaling een eigen boom kan uitzoeken die wordt thuisgebracht.
Ik mot toch eten?!
De Telegraaf zag 's nachts hoe "groepen personen, uit andere straten komend, gewapend met touwen, bijl en trekzaag naderbij komen" om op straat te kappen. Na wachtposten te hebben opgesteld, "begint in zo snel mogelijk tempo het werk".
Takken worden afgesneden, de stam weggevoerd en uiteindelijk hakken straatjongens de achtergebleven wortels weg; "zij stellen zich met de spaanders tevreden".
De aanslag op het hoofdstedelijke groen wordt in de pers vergeleken met een sprinkhanenplaag. "Ik mot toch eten?!", wierp een van de tieners een journalist van het Algemeen Handelsblad tegen terwijl hij in een boom een tak afzaagde. "De boel moet toch gaar?"
De sluiting van het Vondelpark betekent voor veel Amsterdammers dat ze een kwartier moeten omlopen. Zeker nu de trams niet meer rijden door stroomgebrek en veel fietsen zijn geconfisqueerd, is dat een flinke aanslag op de (gerantsoeneerde) schoenen.
De opzichter van het park zegt evenwel dat er geen andere mogelijkheid is. De route door het park bijvoorbeeld afschermen met een hek is geen optie, omdat het hout meteen gestolen zou worden.
Vervoersvergunning voor hout
Ook in andere plaatsen wordt hard opgetreden tegen houtroof. Op verschillende plekken is een vergunning nodig om hout of turf te vervoeren. Ontbreekt die, dan kan de politie voorraad, gereedschap en voertuig in beslag nemen.
De burgemeester van Sassenheim waarschuwt wanhopigen in ieder geval niet hout uit Duitse bunkers, stellingen of garages te stelen. "Welk een nameloos leed hierdoor over de gemeente zal kunnen worden uitgestort, laat zich niet onder woorden brengen. Denkt aan Putten!"
Om de burgers tegemoet te komen heeft men daar besloten, net als in Den Haag en Wassenaar, om hout op gemeentegrond te rooien, zodat het beschikbaar kan worden gesteld aan de armsten.