Moerdijkbruggen opgeblazen, opmars stokt bij rivieren
De Moerdijkbruggen, die zich onder de grootste bruggen van Europa kunnen scharen, zijn gisteren door de Duitsers opgeblazen. Hiermee is de verbinding tussen Noord- en Zuid- Nederland verbroken en is de geallieerde opmars in Noord-Brabant vooralsnog bij de rivieren gestokt.
De Duitsers zijn door de geallieerde opmars de afgelopen weken steeds meer richting de rivieren gedreven. Bij Moerdijk, dat aan het Hollandsch Diep ligt, hebben zij fel tegenstand geboden. De Moerdijkbruggen wilden zij koste wat kost in handen houden, zodat ze hierover konden vluchten naar het noorden van Nederland.
Gisteren was het zover: een groot gedeelte van de Duitsers bereikte de overkant van het Hollandsch Diep. Hierna lieten ze de bruggen - een spoorbrug en een verkeersbrug- in de lucht vliegen. De geallieerden kunnen hen niet achterna; de opmars in Nederland is op zijn minst vertraagd.
De Duitsgezinde krant De Telegraaf meldt dat het opblazen van de spoorbrug onder "zeer moeilijke omstandigheden" is uitgevoerd. "In boten voerden zes man op slechts 180 meter afstand van de vijandelijke stellingen in de ochtendschemering naar de belangrijkste pijler van de brug, waar zij mijnen aanbrachten."
Het was volgens de krant de grootste lading springstof die in deze oorlog is gebruikt voor het opblazen van een brug. "De manschappen moesten in het ijskoude water springen om de mijnen op de gunstige plaats aan te brengen. De boten bereikten vervolgens onopgemerkt de door Duitsers bezette oever. Korte tijd daarna vloog de pijler met een geweldige ontploffing door de lucht."
Een aantal Duitse strijdgroepen is achtergebleven in Moerdijk. Zij zagen hun kans te ontsnappen naar vriendelijk gebied letterlijk in de lucht vliegen. "Over het bruisende water kan geen stormboot hun meer bereiken. Ze zijn alleen", staat er geschreven in het Nederlandse SS-blad Storm. "Op een schijnbaar verloren post moeten zij vechten tot de laatste kogel en de laatste man."
Wapens zijn er weinig en het terrein is onbegaanbaar. "Het ligt in een waterwoesternij, die zich ieder uur verder uitbreidt". De meeste loopgraven en schuilgaten van de Duitsers zijn in de golven verdwenen. "Maar noch de natuurkrachten, noch het materiaaloverwicht van de vijand kunnen de strijdgeest van de helden van de Moerdijk breken", klinkt de propaganda in het SS-blad.
Of deze "strijdgeest" van de Duitsers voldoende is om tegenwicht te bieden aan de mankracht en het materiaaloverwicht van de geallieerden, is nog maar de vraag. Momenteel zijn de gevechten in Moerdijk nog in volle gang.