Mensen in de rij bij een Amsterdamse gaarkeuken · Hollandse Hoogte

Texelse hulp voor hongerend Amsterdam

Texel heeft voedsel ingezameld voor de noodlijdende inwoners van Amsterdam. De hulpgoederen zijn per schip aangekomen in de hoofdstad.

Aan boord van De Vlijt waren veertien schapen, 75 ton aardappelen, 16 ton groente zoals ui en wortelen, 6 ton meel, 300 liter plantaardige olie en diversen als havermout en kaas. Bij aankomst aan de Prins Hendrikkade liet de schipper enkele luiken openen en het dekzeil wegrollen, zodat iedereen de giften goed konden zien.

"Wat Texel met zijn 9000 inwoners voor een stad met een honderdvoud daarvan kan doen, is betrekkelijk weinig," zei de meegereisde burgemeester De Vries van Texel, een van de initiatiefnemers van de inzameling, "maar wij zijn er zeker van dat het voorbeeld van ons eiland andere plattelandsgemeenten tot navolging zal bewegen."

Gehakt

De Amsterdamse wethouder voor Sociale Zaken Strak heeft de schenking namens alle Amsterdammers in grote dankbaarheid aanvaard. Hij zei de goederen zo eerlijk mogelijk onder de armsten te zullen verdelen.

Zo zal van het schapenvlees gehakt worden gemaakt voor oudereninstellingen in de stad, gaan de aardappelen naar minima en weeshuizen en is de spijsolie bedoeld voor tbc-patiënten.

De voedselschaarste wordt veroorzaakt door de spoorwegstaking die half september begon. Daardoor werden niet alleen de Duitse troepenbewegingen gehinderd, maar kwamen ook de voedseltransporten stil te liggen. Bovendien legde Seyss-Inquart als represaille de binnenvaart stil, waardoor ook via het water geen aanvoer meer was.

Bonnen voor de distributie van het voedsel · Archief Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel / Bob Dros (Amsterdam)