De oorlog dringt ook door tot de wastobbe
De schaarste die steeds groter wordt in veel delen van Nederland is ook te merken in de huishouding. Niet alleen wordt het ingewikkeld het gezin te voeden, ook kleren wassen gaat steeds moeilijker.
Onder de kop 'Hoe redden we ons nu met de was?' geeft het voorlichtingsbureau van de Voedingsraad tips. Wasmiddel was al op de bon en door gebrek aan kolen, gas en elektriciteit wordt nu ook warm water zeldzaam. "Voeding is thans van het hoogste belang, de tijd voor koken is beperkt en zodoende zullen de huisvrouwen merken dat de was in de knel komt."
Het beste is daarom om vlekken te voorkomen. "Dit kan men bereiken door zich elke dag goed te wassen, door kinderen ook 's avonds te wassen, door morsen te voorkomen en door eventuele vlekken onmiddellijk af te betten en zo mogelijk te verwijderen."
Luiers schrapen
De gezinswas kan dan prima in koud water worden gedaan. 's Avonds in de week zetten met een scheut ammonia (of soda als dat er nog is) en in de ochtend goed doorkneden zodat het water het vuil kan meenemen. Wel oppassen met donkere kleding: ammonia is funest voor kleuren.
Zonder gas of kolen moet het strijken maar even worden overgeslagen, raadt verzetskrant De Sirene aan. "Denk nu alleen maar aan de hygiëne. Het keurig opmaken, waar wij zo trots op zijn als Nederlandse huisvrouwen kan en moet achterwegen blijven. Vouw met stevige hand, zodat het goed vast op elkaar komt te liggen. U bereikt er heus een goed resultaat mee."
Wie luiers moet reinigen kan de natte doeken het beste meteen in een teil koud water laten weken, vervolgt de Voedingsraad. "Vuile luiers reinigt men zo veel mogelijk door het vuil met een bot mes af te schrapen, daarna weekt men ze in ruim koud water." Drogen kan buiten: de zon ontsmet en buitenlucht biedt frisheid.
Vader pakt mee aan en hij smaakt tot dusver ongekende genoegens.
Misschien dat zelfs de huisvader kan bijspringen voor het werk: "In de beslotenheid van het gezin is de scheiding tussen mannen- en vrouwenwerk verflauwd", schrijft Dagblad voor Leiden. "Vader pakt mee aan en hij smaakt tot dusver ongekende genoegens: de onzegbare vreugde van zes eigenhandig gespoelde en gewassen luiers, die als lichtende vlekken in de duisternis te drogen hangen."
Wie voor zijn werk zeep nodig heeft kan aanspraak maken op een verhoogd rantsoen. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen, vroedvrouwen, bakkers of kappers. Bij het afhalen van de extra distributiebonnen moeten bewijsstukken worden overlegd, zoals een diploma, een loonlijst of het inschrijvingsbewijs van een vakgroep.
Wie niet voldoende heeft aan het zeeprantsoen kan een surrogaat proberen. Zo wordt de kleizeep Lavady als een alternatief geprezen in advertenties: "Met Lavady kunt ge uw gelaat prettig wassen" en "het spaart uw zeep".
Het rijksbureau voor chemische producten , sectie zeep waarschuwt dat men bij het zoeken naar vervangende middelen moet oppassen niet per ongeluk zeepvervangend reinigingsmiddel aan te zien voor zeepvervangend wasmiddel. Die chemische middelen zijn namelijk "voor het wassen van textielgoederen ten enenmale ongeschikt" en kan de kleding verknoeien.