NSB-leider Mussert met commissaris Marchant et d'Ansembourg · NIOD

Gevluchte NSB'ers geschorst door Mussert

NSB-leider Mussert heeft tien hoge leden van de partij geschorst in afwachting van een onderzoek naar hun gedrag op Dolle Dinsdag. Mussert had eerder al aangekondigd "bijzonder laakbaar gedrag" te zullen gaan bestraffen. Daarvoor is een speciale rechtbank in het leven geroepen.

Onder de tien personen is bijvoorbeeld de Limburgse commissaris der provincie Max de Marchant et d'Ansembourg. Bang voor de geallieerde opmars was deze graaf al op 2 september met vrouw en kinderen naar Duitsland gevlucht. Dat hij een dag na Dolle Dinsdag terugkeerde, maakt Mussert niet uit.

Het gedrag van Simon Plekker, de NSB-burgemeester van Haarlem en vertrouweling van Mussert, wordt eveneens bekeken. Hij nam op Dolle Dinsdag de benen.

Ook moet Fredrik van Vloten zich verantwoorden als leider van de Nederlandse Volksdienst, waarin de bezetter al het sociale werk van ons land in wilde bundelen. Hij had zijn medewerkers op het hoofdkantoor in Nijmegen vorige maand vijf minuten de tijd geven om te beslissen of ze met hem naar Duitsland wilden vluchten. Iedereen kreeg daarbij alvast drie maandsalarissen uitbetaald.

Geen uniform

Verder zijn bijvoorbeeld de chef Propaganda van de partij, het hoofd van de afdeling Afstammingsonderzoek en een adviseur van Mussert op non-actief gesteld. Alle tien is verboden uit naam van de NSB op te treden of het uniform van de partij te dragen totdat de speciale rechtbank uitspraak heeft gedaan over de "lafhartige kameraden".

De Weerbaarheidsafdeling, de ordedienst van de NSB, kondigde eerder al een zuivering aan onder de kop "wij houden schoonmaak". "Wie thans in deze dagen niet voor de volle 100 procent achter de Leider staat, pleegt verraad en veroordeelt in feite het vertrouwen dat de Führer onze Leider heeft geschonken."

De WA kijkt daarbij niet alleen naar het gedrag op Dolle Dinsdag, maar ook naar hen die "door publicaties een scheuring in de NSB wilden veroorzaken".