Bewoners moeten zwaar gehavend Venray verlaten
Nog maar een week geleden zijn ze bevrijd, maar nu moeten alle inwoners van Venray hun huis (of wat er nog van over is) verlaten. Volgens de burgemeester is het onmogelijk de stad voor de winter weer bewoonbaar te maken, met alle risico's van dien voor de volksgezondheid.
De situatie in Venray is schrijnend. De stad heeft zwaar te lijden gehad onder de bombardementen en beschietingen tijdens het geallieerde offensief bij Overloon en Venray. Bijna alle 2000 huizen, boerderijen en gebouwen zijn beschadigd. Er zijn vele doden en gewonden gevallen, een deel van de bevolking is gevlucht en de achtergebleven overlevenden ontbreekt het aan bijna alles.
Noodgedwongen zaten de bewoners en vluchtelingen uit de omgeving ook na de bevrijding de meeste tijd in de schuilkelders, omdat het buiten te gevaarlijk is. Nu moeten ze met slechts wat handbagage een veiliger heenkomen zoeken.
Wij zaten vogelvrij in de laadbak. We zijn zo verschrikkelijk bang geweest!
Enkele dagen geleden zijn de Britse militairen al begonnen met de evacuatie van de patiënten uit diverse psychiatrische instellingen in Venray. In Sint-Anna troffen ze 1400 vrouwelijke patiënten en 300 personeelsleden aan, die al 19 dagen in erbarmelijke omstandigheden in de kelders leefden.
Met Britse vrachtwagens en ambulances werd de evacuatie ingezet. Maar zonder gevaar was dat niet. "Tijdens het pakken en instappen bleven de beschietingen doorgaan", vertelt verpleegster Laetitiae de Boeck. "De soldaten zochten dekking onder de auto's, maar wij zaten vogelvrij in de laadbak, met alleen een dun zeil ter bescherming. We zijn zo verschrikkelijk bang geweest."
Britten in ruïnes
Het liep goed af en de bewoners van Sint-Anna zijn in veiligheid gebracht in Boekel, Woensel, Eindhoven en Valkenswaard en sommigen ook in België.
Ook de bewoners van Sint-Servaas (3000 mensen, waarvan de helft vluchtelingen uit de omgeving) zijn op dezelfde manier geëvacueerd, terwijl het Duits artillerievuur gewoon doorging.
Enkele tientallen mensen zijn achtergebleven. Zij moeten ervoor zorgen dat Venray weer leefbaar wordt gemaakt, al is het maar voor de Britse troepen die hun intrek hebben genomen in onder meer de ruïnes van Sint-Anna.