Geallieerden trekken Zuid-Beveland in · Canada at War

Canadezen bevrijden eerste dorpen Zuid-Beveland

Canadese troepen trekken de strop aan rond de Duitse legermacht in Zeeland. Ze zijn Zuid-Beveland ingetrokken en hebben de eerste dorpen bevrijd, het versterkte Walcheren komt nu in zicht.

In grote delen van Zeeland woedt al weken een zware strijd. Veel land staat onder water, dorpen zijn verwoest en bewoners brengen hun dagen door in schuilkelders. De Duitsers kunnen geen kant meer op, maar opgeven doen ze niet.

De geallieerden proberen sinds begin september de Schelde in handen te krijgen zodat ze de haven van Antwerpen kunnen gebruiken. Hitler heeft zijn troepen de opdracht gegeven tot de laatste man door te vechten. De strijd in Zeeland is taai, maar nu de Canadezen Zuid-Beveland bereikt hebben, lijkt het einde van de Slag om de Schelde in zicht te komen.

Zeeland 25 oktober 1944 · NOS

Zuid-Beveland was lange tijd een brug te ver voor de geallieerden. De Duitsers hadden zich verschanst rondom Woensdrecht en voor de Canadezen was er geen doorkomen aan. Na een strijd van 20 dagen, hebben de Duitsers zich er twee dagen geleden overgegeven. Daarmee was de weg vrij voor de Canadezen om over land Zuid-Beveland in te nemen.

Gisterochtend trokken ze over de Kreekrakdam het schiereiland op. Veel verzet was er niet. Het verhaal gaat dat rond de dam vooral Duitse militairen met maagproblemen zaten. De legerleiding had hen bij elkaar gezet omdat dit handig was voor de behandeling.

Toch loopt de opmars over Zuid-Beveland allesbehalve makkelijk. Veel land is ondergelopen, zware tanks zakken diep in de klei weg en er liggen veel mijnen. En in het gebied zitten ook nog gezonde Duitsers die wel degelijk tegenstand bieden.

Zo ziet de opmars eruit:

Opmars Zuid-Beveland

Aan de overkant van de Schelde wordt ook nog altijd om elke meter gevochten. Van de dorpen en steden in het westelijk gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen is weinig meer over. Alles is kapotgeschoten.

Vijf dagen geleden is eindelijk Breskens bevrijd. De Duitsers kunnen die haven nu niet meer gebruiken om gewonden naar Vlissingen te brengen, of troepen over te zetten.

Rondom Breskens vechten de Canadezen en Britten nog altijd. Oostburg en Zuidzande, gehuchten op nog geen 10 kilometer van Breskens, zijn vandaag bevrijd. De bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen gaat langzaam, toch ziet het er hier ook naar uit dat de geallieerden dit gebied over niet al te lange tijd in handen hebben.