Vluchtelingen in de buurt van Arnhem · Gelders Archief

Rode Kruis: geen contact met bevrijd gebied

Het Rode Kruis benadrukt dat er geen verbinding bestaat tussen bezet en bevrijd gebied. Er kan daarom dus ook geen informatie over de situatie van familieleden of bekenden worden gegeven. Ook berichten doorgeven is niet mogelijk, laat de inlichtingendienst "tot zijn leedwezen" weten.

Ruim een maand geleden werden de eerste gebieden in het zuiden van ons land betrekkelijk eenvoudig bevrijd. Daarna volgde echter het bombardement op Eindhoven, de inundaties van Walcheren, de gestagneerde frontlinie in Midden-Limburg en natuurlijk de chaos rond Arnhem, waardoor tienduizenden mensen geëvacueerd zijn.

Het Rode Kruis is vooral druk bezig de gegevens van al de evacués uit Arnhem te verzamelen. Zij worden allemaal verzocht een briefkaart te sturen met identiteitsgegevens, het oude en nieuwe adres, de huidige samenstelling van het gezin en de gezondheidstoestand.

De organisatie vraagt familie nadrukkelijk alleen per post te informeren, en verzoekt "telefonisch inwinnen van inlichtingen achterwege te laten". Telefoonlijnen zijn dringend nodig voor hulpverlening.

Zoeken, zoeken, zoeken

In de Nieuwe Apeldoornsche Courant is standaard de rubriek 'Evacués zoeken hun familie' opgenomen. "Wie kan inlichtingen geven omtrent mijn ouders?", vraagt A. Ytsma vanuit het Hotel American in de stad. Ook de geëvacueerde patiënt Wim de Wit zoekt zijn familie, "daar bovengenoemde bijna genezen is". Anderen geven kortweg hun naam en adres.

Bedrijven zijn eveneens op zoek. Verzekeringsbank Victoria wil contact met verzekerden om premiebetalingen en uitkeringen te regelen, personeel van de Arnhemse vestiging van Vroom en Dreesman kan in café 2 Hoefijzers het salaris ophalen. Patiënten van huisartsen Lavaleye en Griede zijn welkom op hun tijdelijk adres in Apeldoorn, leden van de gereformeerde kerk kunnen zich melden bij hulpprediker De Jong voor geestelijke verzorging.

In de krant ook kolommen vol verloren voorwerpen. Iemand zoekt een koffer vol dames- en herenondergoed, een ander is zijn hond kwijt en mejuffrouw Banger wordt gevraagd een geleende fiets terug te brengen. Opvallend vaak wordt er gezocht naar kussenslopen met inhoud.

Gelukkig zijn er ook inwoners van Apeldoorn die de moeite nemen gevonden spullen te adverteren in de krant, zodat misschien die gabardine regenjas, bruin glacé rechterhandschoen of twee biscuitblikken met inhoud weer terugkomen bij de eigenaar.