De bemanning van de Claesje · NIMH

Marineschepen komen over van Curcaçao

Twee marineschepen die de afgelopen jaren Curaçao hebben verdedigd, zijn aan de terugreis naar Nederland begonnen. "In verband met de snelle ontwikkeling op het continent" wil de bevelhebber der zeestrijdkrachten alle marineschepen uit de West terughalen.

Het fregat Jan van Brakel en de mijnenveger Dirkje (een omgebouwde vistrawler) zijn vandaag vertrokken van Curaçao. Via Bermuda en de Azoren zullen ze naar Engeland varen om ingezet te worden in de strijd tegen nazi-Duitsland. Het personeel van schepen is daarvoor dringend nodig, aldus de bevelhebber.

De Van Brakel heeft de afgelopen tijd konvooien van handelsschepen beschermd tussen Curaçao en Trinidad. De Dirkje kwam begin deze maand terug van een missie in Suriname.

A task well done.

Amerikaanse bevelhebber over de inzet van de schepen

Nu zij vertrekken zijn er nog drie schepen van de Nederlandse marine in het gebied: de kanonneerboot Van Kinsbergen, mijnenveger Claesje en de Queen Wilhelmina, een patrouilleboot die onze vorstin in 1942 van de Amerikaanse president Roosevelt had gekregen. Het is de bedoeling ook deze schepen voor het eind van het jaar naar Europa te halen.

De Amerikaanse bevelhebber in de regio, waar de schepen onder vallen, bedankte de bemanning voor een "task well done". In een telegram schreef hij dat de bemanning dapper gediend heeft, hoewel sommigen van hen al jaren geen contact meer hebben gehad met het thuisland en familieleden daar.

De vijf schepen zijn de afgelopen jaren ingezet tegen Duitse activiteiten in de regio, zoals de u-boten die het voorzien hadden op olie- of bauxiettransporten voor de Amerikaanse oorlogsinzet. Nu Duitsland in de verdediging is gedrukt, is het in de Cariben rustiger geworden: de laatste duikbootaanval dateert van juli.

Afgeschaald

Omdat de strijd in de West geluwd is, wordt de Amerikaanse inzet in het gebied ook afgebouwd. Het zeppelinstation dat Paramaribo moest behoeden voor onderzeebootaanvallen werd eind augustus gesloten, honderden militairen die werden ingezet voor de bescherming van het vliegveld Zanderij en bauxietmijnen (de grondstof voor aluminium) zijn al teruggetrokken.

Op Curaçao en Aruba zijn de kustwachtposten opgeheven, zodat de manschappen kunnen worden ingezet bij de bewaking van militaire objecten. Ook is verduistering sinds gisteren niet meer verplicht op beide eilanden.