De kerk van Groede is voorzien van een groot, rood kruis dat goed zichtbaar is vanuit de lucht. · ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 22674

Rode Kruisdorp Groede vol gewonden na explosie IJzendijke

Bij een grote explosie in het Zeeuwse IJzendijke zijn 48 geallieerde militairen om het leven gekomen en zeker 38 mensen gewond geraakt. Een deel van de gewonden is opgevangen in het nabijgelegen Groede. De strijdende partijen hebben afgesproken om in dit 'Rode Kruisdorp' niet te vechten, maar het te gebruiken om gewonden te verzorgen.

Een Britse eenheid had kwartier gemaakt op de boerderij in IJzendijke, waar het ongeluk eerder vandaag plaatsvond. Hoe de explosie heeft kunnen gebeuren, is onbekend. Mogelijk was een aantal tanks op het terrein geladen met de zeer explosieve vloeistof nitroglycerine. Een andere mogelijkheid is dat een van de tanks een nabijgelegen mijnenveld is opgereden.

Te midden van al het oorlogsgeweld is Groede vooralsnog onbeschadigd gebleven, dankzij de speciale status als Rode Kruisdorp. Het is de afgelopen weken veelvuldig als toevluchtsoord gebruikt voor vluchtelingen en gewonden uit omliggende dorpen. Dokter Jongsma, de lokale huisarts van Groede, probeert zoveel mogelijk gewonden op te vangen.

De stroom van vluchtelingen en gewonden maakt grote indruk op de 10-jarige Max Jongsma, zoon van de huisarts: "In scholen, bij particulieren, in winkels zelfs bij ons in huis liggen de matrassen op de grond. Een meisje van zestien is haar been kwijtgeraakt."