Troepen van de Volkssturm · NIOD

Nu ook alle 'jonge knapen en grijsaards' opgeroepen voor Duits leger

Een versterking van het Duitse leger: alle mannen tussen de 16 en 60 die wapens kunnen dragen moeten dienstnemen in de nieuwe Volkssturm. "Nooit en nergens zullen en mogen de mannen van de Volkssturm zich overgeven", kondigde Hitler bij de oprichting ervan aan.

SS-leider Himmler sprak bij het eerste appèl in het oosten van Duitsland. "Onze tegenstanders moeten leren begrijpen: iedere kilometer die zij willen oprukken in ons land, zal hun stromen met bloed kosten. Ieder huizenblok van een stad, ieder dorp, iedere hofstede, iedere sloot, ieder bosje, ieder woud zal worden verdedigd."

Onder de verdedigers bevinden zich mannen van alle leeftijden, dus ook "knapen en grijsaards". Indien nodig, zullen ook vrouwen en meisjes de wapens oppakken.

Steeds meer jonge jongens, die eerst ongeschikt werden geacht, moeten nu het leger in:

Duitse jongens gaan het leger in

De versterking is hard nodig; de Duitsers kampen met een groot tekort aan mankracht. Toch blijft Himmler zelfverzekerd over een overwinning. "Onze vijanden zullen moeten leren inzien dat zij voor iedere terreinwinst offers zullen moeten brengen, die voor hen zullen neerkomen op nationale zelfmoord", waarschuwt hij.

Vanuit geallieerd gebied wordt laconiek gereageerd op de oprichting van de Volkssturm. De Engelse krant The Evening Standard noemt het een zelfmoordactie.

De Nederlandse verzetskrant Telex stelt dat er maar één manier is om te voorkomen dat de 'Volkssturm' niet een 'Volksmort' wordt. "De Duitse mannen die nu bewapend worden als versterking, moeten deze gebruiken tegen hun eigenlijke en enige vijand: het nazisysteem."