Arbeiders rooien aardappelen · Nationaal Archief

Kabinet waarschuwt tegen oproep aardappels rooien

De Nederlandse regering in ballingschap heeft de Amsterdamse bevolking gewaarschuwd geen gehoor te geven aan de oproep om aardappelen te rooien in Drenthe. De Amsterdamse burgemeester, aangesteld door de Duitsers, deed afgelopen week deze oproep.

In Amsterdam is er sprake van een noodtoestand. Vanwege de spoorwegstaking worden er bijna geen levensmiddelen meer aangeleverd. Op het moment is de aardappelenvoorraad nog toereikend voor anderhalve week.

Voûte, de Amsterdamse burgemeester, deed daarom de oproep aan de Amsterdamse bevolking om vier weken in Drenthe aardappelen te rooien, omdat hier nog een groot aantal in de grond zou zitten. Voûte beweert dat Seyss-Inquart heeft toegezegd dat deze arbeiders niet voor andere werkzaamheden ingezet zullen worden.

Wantrouwen van de regering

Hoewel de regering op de hoogte is van de noodtoestand in de hoofdstad, roept ze de bevolking op om de oproep van de burgemeester te negeren.

"Er zijn gegronde redenen aan te nemen dat de Duitsers een dergelijke oproep niet zouden hebben toegestaan wanneer zij daarmee niet eigen belang op het oog hebben", laat de regering weten op Radio Oranje. Zo acht de regering de kans groot dat de gerooide aardappelen naar Duitsland vervoerd worden, of dat de Amsterdammers toch ingezet worden voor dwangarbeid aan de verdedigingslinies.

Ook zegt de regering dat deze oproep een list kan zijn om een einde te maken aan de spoorwegstaking, waar de Duitsers veel last van hebben bij hun eigen bevoorrading.